Til innholdet

ANNE KARIN SUNDAL – ÅRETS UTØVER I NORSK KOMPONISTFORENING

Publisert: 07.12.2019Det Norske Jentekors dirigent Anne Karin Sundal-Ask ble under en førjulssamling for medlemmene i Norsk Komponistforening 6. desember overrakt prisen Årets utøver. Prisen går til en utøver eller et ensemble på høyt profesjonelt nivå som har gjort særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode. Prisen er en pengegave på totalt 100.000 kroner til nye konserter/aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister. Den tildeles av foreningens musikkfaglige utvalg, som uttaler følgende om årets vinner:

Anne Karin Sundal-Ask. Foto: Hege Eikenes Randen/Det Norske Jentekor

Årets utøver er utdannet fløytist, pedagog og dirigent. Hun har arbeidet hardt og målrettet gjennom mange år som dirigent for en rekke norske kor på høyt nivå. Vi vil særlig fremheve hennes forbilledlige arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom.

Som kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor har hun bestilt ny musikk av og samarbeidet tett med en lang rekke norske komponister. Koret holder et forbløffende høyt musikalsk og teknisk nivå. De ser det som sin oppgave å bestille nytt repertoar skrevet for like stemmer. Vi er svært takknemlige og begeistrede for at prisvinneren våger å la unge mennesker i sine mest formende år få ta del i skaperprosessen av nye verker, og hun gir musikken de beste framføringer en kan tenke seg. Med dette arbeidet viser hun også vei for barn og ungdom til et mangfoldig musikksyn, og hva mer kan vi ønske oss?

Sundal-Ask har dirigert flere av landets fremste kor og ledet noen av dem til topplasseringer i internasjonale konkurranser. Hun har mottatt flere utmerkelser for sin korledelse.

– Jeg er enormt stolt og glad for å bli tildelt prisen Årets utøver av Komponistforeningen. Det jeg som dirigent brenner aller mest for musikalsk, er samtidsmusikken. Å utvikle nye prosjekter, samarbeide med strålende komponister, jobbe for et enda mer interessant repertoar for like stemmer, og ikke minst å gjøre en ny generasjon sangere interessert i og glad i ny musikk. Dette arbeidet koster, spesielt for sangerne, og da er det så utrolig hyggelig at det jeg og sangerne i Det Norske Jentekor jobber med, blir lagt merke til og satt pris på av komponistene, sier Anne Karin Sundal-Ask.

Det Norske Jentekor er en selvstendig videreføring av NRKs jentekor (etablert i 1947). Koret består av 110 sangere fordelt på 4 ulike kor i alderen 6 til 26 år. Musikalsk er koret både nyskapende og en viderefører av lange tradisjoner. Det Norske Jentekor har gjennom mange år bestilt og urfremført verk fra blant annet følgende komponister: Ola Gjeilo, Maja Ratkje, Marcus Paus, Ørjan Matre, Andrew Smith, Frøy Aagre, Magnar Åm, Bjørn Kruse, Anine Skatrud Kruse, Martin Romberg, Tone Krohn, Ragnar Rasmussen, Kjetil Bjerkestrand, Tone Bianca Sparre Dahl og Henning Sommerro.

Anne Karin Sundal-Ask blir intervjuet om prisen i NRK P2 i programmet Spillerom søndag 8. desember.

Mer om prisen og tidligere vinnere finner du her.

Toppfoto: Anne Karin Sundal-Ask og Det Norske Jentekor på Oslo Kirkemusikkfestival 2015. Cop: Nils Katla