Til innholdet

BERNSTEIN I BERGEN

Publisert: 24.10.2018Leonard Bernsteins 100-årsdag feires over hele verden i et helt år, og siden selve fødselsdagen var 25. august, er vi omtrent halvveis. Onsdag 30. oktober er det Bergens tur til en stor markering. Onsdag, fredag og lørdag fremføres musikalen Candide semi-konsertant av Bergen Nasjonale Opera (BNO) og Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) i Grieghallen, med sterke navn i alle roller og Karen Kamensek som dirigent. Edvard Grieg Kor og Bergen Filharmoniske Kor medvirker.

Fortelleren er i Kevin Whatelys hender, vi kjenner ham kanskje best som Lewis på TV, og Anthony Gregory spiller Candide – den unge mannen som er lært opp til å tro at vi lever i den beste av alle verdener. Han kommer til andre resultater etter hvert som skjebnen kaster ham, hans til å begynne med så uskyldige kjæreste, hennes aldri like uskyldige reisefølge Old Lady, og rekken av andre skurkete personasjer ut i en uendelighet av fortredeligheter i flere verdensdeler, det være seg prostitusjon, jordskjelv, inkvisisjon, kannibalisme, skipsforlis, slaveri. Hele tiden dør og gjenoppstår de, og stadig dukker deres latterlig optimistiske lærer dr. Pangloss opp.

Det hele bygger på Voltaires roman Candide fra 1759, en skarp satire over samtidens filosof Leibniz’ filosofi, som altså markedsføres intenst av dr. Pangloss (Gidon Saks), også når han mister nesen av syfilis. Cunegonde synges av den prisvinnende, sørafrikanske sopranen Vuvu Mpofu, og Randi Stene får boltre seg i den tilpasningsdyktige Old Lady – hun som har bare én rompeball, den andre måtte hun selge en gang det var hungersnød.

Da dette musikkteatret ble skapt i 1956, het humoristisk musikkteater uten dialog fremdeles «operette». I dag sier vi musikal. Med årene er det helt vanlig med gjennomkomponert musikkteater (tenk Les Misérables og alt av Andrew Lloyd Webber, som Cats og Evita). Den ypperste i sjangren er Stephen Sondheim, Bernsteins sangtekstforfatter nettopp i Candide, som står for de vilt satiriske tekstene. I Grieghallen fremføres Candide på engelsk, med norske undertekster.

Bilde: Bergen Nasjonale Opera.