Til innholdet

CARL NIELSEN-KONKURRANSEN 2019

Publisert: 16.07.2018I ti dager, fra 21. til 31. mars 2019, vil den internasjonale Carl Nielsen-konkurransen bli arrangert i komponistens hjemby Odense. Konkurransen har vært arrangert annethvert år siden 1980 for henholdsvis fiolin, fløyte og klarinett, med Carl Nielsens krevende konserter for hvert av de tre instrumentene som obligatorisk finalenummer. I 2019 tas konkurransen et stort steg videre ved å arrangere konkurranse for alle tre instrumentene samtidig.

Konkurransens president, den danske fiolinisten og dirigenten Nikolaj Znaider, har i den anledning fått med seg toppfolk som klarinettisten Martin Fröst og fløytisten Emmanuel Pahud som kunstneriske rådgivere. De tre er formann for hver sin jury, som ellers består av topputøvere på hvert av instrumentene, andre instrumentalister, samt kunstneriske og administrative planleggere i orkestre, blant andre norske Sten Cranner som er kunstnerisk direktør i Göteborg Symfoniorkester og Alex Taylor som leder den kunstneriske planleggingen i Oslo-Filharmonien.

Musikkonkurranser innbyr til spørsmål om habilitet og rykter om juryarbeidet, noe som ble fiolinkonkurransen til del for to år siden. Derfor har Nikolaj Znaider denne gang sikret seg: «Jeg mener det er avgjørende å finne den mest ærlige og humane måte å organisere konkurranseprosessen på. Derfor har vi lagt fire premisser til grunn: 1) Juryen har ingen lærere med. 2) Avstemningen gjøres offentlig for hvert trinn i konkurransen. 3) Juryen vil ikke få utdelt biografiene i første runder og bes om ikke å lese seg opp på deltakerne underveis. 4) Første runde går over to dager: Første dagen vil juryen (ikke deltakerne) sitte bak et skjermbrett og deltakerne vil spille i tilfeldig rekkefølge, slik at juryen kun kan stole på hva de hører. Den andre dagen vil juryen få se utøverne, som fortsatt vil spille i tilfeldig rekkefølge.»

I tillegg til en vinnertittel og prispenger får vinnerne med seg kontrakter om både konserter og plateinnspillinger med Odense Symfoniorkester som utgis på Orchid Classics. Det er vel heller ikke av veien for unge karrierer at hele konkurransens sendes på musikkanalen Medici TV.

Konkurransen er åpen for deltakere under 30 år og påmeldingsfrist er 15. oktober.

Påmeldingsinformasjon finner du her.

Toppfoto fra venstre: Martin Fröst , Nikolaj Znaider og Emmanuel Pahud.