Til innholdet

DEN 18. INTERNASJONALE CHOPIN-KONKURRANSEN

Publisert: 06.12.20191. desember utløp fristen for påmelding til Den 18. Internasjonale Chopin-konkurransen, som vil bli arrangert av Det nasjonale Fryderyk Chopin-instituttet i Warszawa i 2020. Frem til fristen, fastsatt i samsvar med konkurransereglementet, hadde over 500 meldt seg på, noe som er ny rekord. I konkurransens snart 100 år lange historie har antall påmeldte aldri vært så høyt – for hver ny konkurranse noteres stadig flere søknader – i 2010 var det 353, mens det i 2015 var 452.

Det er påmeldt pianister fra 53 land, deriblant Kina (over 100), Japan (over 90) og Polen (over 60). Godt representert er også USA, Canada, Sør-Korea, Italia og Frankrike. Dessuten kom det inn påmeldinger fra så forskjellige deler av verden som Argentina, Australia, Aserbaidsjan, Brasil, Georgia, Island, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Mongolia, New Zealand, Russland, Thailand, Tyrkia, Usbekistan og Vietnam. Aldersgrensen for konkurransen er 16 til 30 år. Over halvparten av kandidatene til neste års konkurranse er pianister i alderen 21 til 23 år, men hele 30 er bare 16-17 år gamle.

Kandidatene måtte legge ved søknaden en kort biografi, dokumentasjon for sine viktigste kunstneriske resultater de siste tre årene, to anbefalinger (fra pedagoger eller fra fremstående personer innen musikklivet) samt en videoinnspilling av sin egen fremførelse av programmet for konkurransens første etappe.

Kandidatenes dokumenter og innspillinger vil bli vurdert av en egen Kvalifikasjonskommisjon med følgende medlemmer: Lech Didzik, Janusz Olejniczak, Piotr Paleczny, Katarzyna Popowa-Zydroń og Wojciech Świtała. Senest 9. mars 2020 vil navnene være kjent på de 160 pianistene som Kommisjonen har utvalgt til eliminasjonsprøvene for den 18. Chopin-konkurransen. De vil finne sted i Warszawa i tidsrommet 17.-28. april 2020, og de 80 beste vil gå videre til selve konkurransen, som begynner 2. oktober.
Oljeselskapet PKN Orlen er hovedsponsor, mens hovedpartner er merket Lotto, som tilhører Totalizator Sportowy.

Flere opplysninger på konkurransens nettside.