Til innholdet

DEN NORSKE SOLISTPRIS TIL JOHAN DALENE

Publisert: 07.11.2019Den nitten år gamle fiolinisten Johan Dalene er vinner av Den norske solistpris 2019. Han mottar kr. 100.000, samt solistoppdrag på Festspillene i Bergen og med Bergen Filharmoniske Orkester. Prisen deles ut torsdag 14. november under en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester der Johan Dalene er solist i Max Bruchs fiolinkonsert. Konserten strømmes i Bergenphilive og sendes senere på NRK.

Johan Dalene har allerede gjort seg bemerket internasjonalt. Han begynte å spille fiolin som fireåring og konsertdebuterte tre år senere. Nå studerer han med professor Per Enoksson ved Musikkhøgskolen i Stockholm. Dalene har også vunnet flere konkurranser, deriblant topplassering i Menuhin-konkurransen (juniorklassen), førstepris i Thomas og Evon Cooper International Violin Competition og førstepris i Carl Nielsen-konkurransen tidligere i år. Han er tatt opp i både mentorprogrammet Crescendo og BBCs New Generation Artists-program.
Dalene har spilt inn Tsjaikovskijs og Barbers fiolinkonserter for plateselskapet BIS og i sesongen 2020–21 skal han være Artist-in-Residence med det svenske radiosymfoniorkesteret. 2020/2021-sesongen byr også på debutkonserter med Leipzig Gewandhaus-orkesteret, BBC Symphony Orchestra og New Japan Philharmonic, samt recitaldebut i Wigmore Hall og Carnegie Hall. Han har også opptrådt på kammermusikkfestivalen i Rosendal og på Festspillene i Bergen. Tidligere i år inngikk Dalene en internasjonal management-avtale med Enticott Music Management i samarbeid med Nordic Artists Management. Johan Dalene spiller på en Stradivarius-fiolin fra 1736, utlånt av Anders Sveeas’ Almennytige Fond.

– Årets vinner er kåret av en internasjonal jury som fremhever hans suverene spill og karisma. Tross sin unge alder er han allerede i gang med en stor internasjonal karriere, sier styreleder Peter Herresthal.

– Vi er svært glade for å kunne løfte utdelingen av Den norske solistpris i år. Publikum kan oppleve vinneren som solist med et fremragende symfoniorkester nå i høst, i tillegg til at han får stå i sentrum på en egen kammerkonsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2020. At selve utdelingen skjer i Bergen og sendes på NRK, er en ekstra bonus, sier festspilldirektør Anders Beyer.

– Bergen Filharmoniske Orkester har en god og lang tradisjon for å løfte frem unge solist-talenter. De Unges Konsert ble etablert allerede i 1938. Flere andre talentsatsninger er kommet til. At Johan Dalene senere denne sesongen også medvirker som solist med BFUng – Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester – understreker dette. Det er derfor helt naturlig for oss å være med som samarbeidspartner for Den norske solistpris, sier orkesterdirektør Bernt Bauge.

Den norske solistpris ble stiftet i 2005 med basis i en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Prisen ble stiftet for å «støtte unge musikere og hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser». Juryen for prisen i år består av professor Sibbi Bernhardsson ved Oberlin Conservatory of Music, Edward Gardner, Frøydis Ree Wekre, Christian Ihle Hadland og Annilese Miskimmon.

Bilde: Johan Dalene. Foto: Nikolaj Lund.