Til innholdet

«DET STORE BJØRNSTAD-ÅRET»

Publisert: 25.01.2019Den usedvanlig mangfoldige Ketil Bjørnstad skal i hele år feire sitt 50-årsjubileum som kunstner – og det begynte på dagen 50 år etter debutkonserten.

Som 16-åring debuterte Bjørnstad i Aulaen som solist med Filharmonisk Selskaps Orkester i Bartóks Klaverkonsert nr. 3. Han var en sensasjon, og derfor var det også så sensasjonelt da han skiftet beite, gikk over til jazz, populærmusikk og viser – med «Sommernatt ved fjorden» som toppunkt – og også ble en feiret romanforfatter.

Debuten foregikk 10. januar 1969, og samme dag i år spilte Bjørnstad variasjoner over temaet i Bartók-konserten i det legendariske Rainbow Studios, der han har innspilt en rekke av sine ange plateutgivelser. Dagen etter startet plateselskapet Grappa det de kaller «Det store Bjørnstad-året» med å slippe en nyutgivelse av Rainbow Sessions – tidligere bare utgitt i begrenset opplag i 2006.

Den store jubileumskonserten foregår i Operaen i august, der han under åpningskonserten på Oslo Jazzfestival samler en rekke av sine samarbeidspartnere gjennom årene, som Ole Paus, Lill Lindfors, Anneli Drecker og Frode Alnæs. I februar og mars har han konserter i Tyskland, Østerrike og Norge.

(Kilde NTB)