Til innholdet

EDWARD GARDNER SKAPTE FURORE I NEW YORK

Publisert: 03.05.2018Bergen-Filharmoniens sjefdirigent, briten Edward Gardner, debuterte med stor suksess med New York Philharmonic for en uke siden. Solist var Leif Ove Andsnes som har vært orkesterets artist-in-resident denne sesongen.

Begge får strålende kritikker av James R. Oestreich i New York Times. Han fremhever selve programmet som «a delightful strain of perversity» – noe sånt som «en herlig kjede av perversititet – en ganske spesiell beskrivelse av Sibelius’ Pohjolas datter, Debussys Fantaisie for klaver og orkester, og Bartóks Konsert for orkester. Uansett den pussige programmeringen, skriver Oestreich, fikk all musikken herlige fremførelser i Lincoln Centers David Geffen Hall.

Andsnes spilte Debussy med uanstrengt virtuositet og bravur, og samarbeidet med Gardner tydet på at den bergens-tappede kjemien dem i mellom var av aller beste merke. Gardners velbalanserte og aldri overstyrte orkesterledelse viste et NYPO i fin form før den nye sjefdirigenten Jaap van Zweden overtar til høsten. Gardner får spesielle laurbær for sin Sibelius – og det er interessant fordi Pohjolas datter fra det finske nasjonaleposet «Kalevala» er neppe et verk som høres ofte i det temmelig konservative New York.
Leif Ove Andnes’ avsluttet nettopp sin tid som artist-in-residence med en solokonsert i Geffen Hall til stormende jubel og ønsker om «snarlig velkommen tilbake».

Toppbilde: Leif Ove Andsnes. Foto:  Oezguer Albayrak. Edwards Gardner:  Foto: B. Ealovega.