Til innholdet

EIVIND AADLAND TIL TASMANIAN SYMPHONY ORCHESTRA

Publisert: 11.09.2018Tasmanian Symphony Orchestra kunngjorde 7. september at Eivind Aadland blir sjefdirigent og kunstnerisk leder for orkesteret fra 2020. Engasjementet varer i tre år. Som kunstnerisk leder vil han få ansvaret for utvikling, ledelse og kunstnerisk profil, i tillegg til den langsiktige strategien for orkesteret. Han vil ha det øverste ansvaret for konsertsesongen, som normalt omfatter over 30 konserter rundt i hele delstaten, og gi råd angående gjestedirigenter og solister. For dem som sliter litt med geografi: Tasmania er en øy 240 km sørøst for Australia. Delstaten omfatter også omkringliggende øyer og har over en halv million innbyggere.

Eivind Aadland var sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester i perioden 2004-2011. Han har dirigert de fleste store nordiske orkestrene og flere oppsetninger på Den Norske Opera & Ballett. Han er en mye brukt dirigent i WDR symfoniorkester i Köln, og har hatt oppdrag i nasjonalorkestrene i Toulouse og Belgia, Köln, i Metropolitan Symphony Orchestra, kammerorkestrene i Lausanne og Skottland, symfoniorkestrene i Island, Finsk Radio, Bamberg, Rotterdam og Seoul, og radiosymfoniorkestrene i Stockholm, Berlin, Tokyo samt SWR Stuttgart. Han har arbeidet mye i Asia og Australia, blant annet i radiosymfoniorkesteret i Tokyo, orkestrene i Melbourne og Tasmania, og siden 2011 har han vært første gjestedirigent i Queensland Symphony Orchestra i Brisbane. Han har en omfattende diskografi som blant annet omfatter Griegs komplette symfoniske verker, og ellers innspillinger med musikk av Eivind Groven, Arne Nordheim, Irgens-Jensen og Ole Bull.

Vil man oppleve Aadland her hjemme på bjerget er mulighetene flere de nærmeste månedene: Om to dager, 13. september, dirigerer han finalen i Prinsesse Astrid Internasjonale musikkonkurranse i Trondheim. I november dirigerer han både KORK og Oslo-Filharmonien i Oslo og i desember dirigerer han Musikkhøgskolens symfoniorkester på to konserter i Lindmansalen.

Bilde: Eivind Aadland. Foto: Knut Bry