Til innholdet

FESTSPILLENE I BERGEN LETTER PÅ SLØRET

Publisert: 04.12.2019Festspillene i Bergen har sluppet informasjon (og billetter) på 34 evenementer av neste års program. Årets festspillkomponist er tyske Jörg Widmann. Han er en av verdens mest spilte samtidskomponister og er kjent for musikk som ofte står i dialog med klassisk-romantiske komponister. I tillegg til å komponere, er han aktiv som utøvende klarinettist og dirigent, noe han under festspillene vil vise i samspill med Bergen Filharmoniske Orkester, der han både skal fremføre Mozarts Klarinettkonsert og dirigere en Mozartsymfoni og sin egen konsertouverture Con Brio.

Widmann bli også å høre på konsertene pianisten Marianna Shirinyan har i Griegs stue på Troldhaugen, sammen med verker av Grieg, Beethoven og Carl Nielsen. På Troldhaugen får man også anledning til å høre det norske fiolintalentet Miriam Helms Ålien, som sammen med tre av sine medstudenter på Kronberg-akademiet i Tyskland spiller verker av Mahler, Ravel, Schumann og Brahms i ulike kombinasjoner av fiolin, bratsj, cello og klaver.

Det må bli litt av en opplevelse å få selveste William Christie og hans tidligmusikkensemble Les Arts Florisants med sangerne Katherine Watson og Eva Zälck til Bergen. De skal fokusere på Händels «halvglemte sangskatt», hvilket vil si hans sanger i det mindre format; kammerduetter som komponisten selv anså som forstadier til sine store operaarier. Her kan man høre den tidlige varianten av italiensk bel canto – slik den var før den ble en av romantikkens virkemidler.

I Håkonshallen blir det «helbergensk» når sopranen Caroline Wettergreen og pianisten Christian Grøvlen fremfører Grieg, Bernstein, Schubert, Schumann, Ravel, Tsjaikovskij og Strauss. En spennende konsert blir det også med den fransk-tyske cellisten Nicolas Alstaedt, som stiller med et program som spenner fra Bach til Widmann og Xenakis; sistnevnte i samspill med den norske fiolinisten Ludvig Gudim. Alstaedt er også solist i Brahms Dobbeltkonsert, sammen med sin samboer Vilde Frang, med Bergen Filharmoniske Orkester. På samme konsert er den islandske pianisten Vikingur Ólafsson årets solist i Griegs a-mollkonsert.

Åpningskonserten er Richard Strauss’ opera Salome, som fremføres som scenisk konsert, en form Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester er blitt eksperter på, blant annet med sin nylige suksess i Oslo og London med Brittens Peter Grimes. Avslutningskonserten er med Oslo Filharmoniske Orkester i et rent Mozartprogram, der Leif Ove Andsnes er dirigent og solist i Klaverkonsert nr. 20 og 21 og Mozarts første klaverkvartett.

Blant godbitene finner man ellers en oppsetning av Ibsenprisvinner, musiker og regissør Christoph Marthaler, av stykket Gråten (Feiltakelsen) på Den Nationale Scene. Fra Det Norske Teatret komme musikalen/teaterstykket Lazarus av David Bowie og Enda Walsh, som høstet svært gode kritikker etter premieren i Oslo tidligere i år.

Flere programdetaljer slippes i januar. Det er bare å følge med her.

Bilde: Festspillkomponist i 2020 er den tyske komponist, dirigent og klarinettist Jörg Widmann. Foto: Marco Borggreve.