Til innholdet

FRA KETIL BJØRNSTAD TIL GURO KLEVEN HAGEN

Publisert: 22.06.2017Sangen Sommernatt ved fjorden, Oda Krogh, komponisten Franz Schubert og Guro som 16-åring: alt dette inspirerte Bjørnstad til å skrive et musikkstykke til Guro Kleven Hagen, som fremføres for første gang i Valdres.

I forbindelse med konserten Til musikken, som arrangeres av Valdres sommersymfoni 25. juni, ringte Ketil til kunstnerisk leder for sommersymfonien, Guro Kleven Hagen, med et spesielt spørsmål: Kunne han få lov til å skrive et stykke til henne. – Jeg ble overveldet og veldig glad for spørsmålet! Selvfølgelig sa jeg ja! Jeg husker godt da jeg for noen år siden forelsket meg helt i Sommernatt ved fjorden. I tillegg leste jeg som 16-åring Ketils romaner Oda! og Til musikken, og begge inspirerte meg veldig, sier hun.

Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad. Foto: Aschehoug, Trine Hisdal

Med dette i bakhodet, valgte Bjørnstad å kalle verket Oda Krogh, 1927, inspirert av at Guro som 16-åring leste boken Oda!. Det handler om Oda Krogh som ser tilbake på livet sitt, et år etter at hennes ektemann er død, og åtte år før hun selv skulle dø. Men det er også inspirert av Franz Schubert, en av Guros favorittkomponister, som Bjørnstad hørte henne spille mye av under Leif Ove Andsnes’ festival i Rosendal i fjor sommer. Dermed har musikkstykket blitt et personlig stykke. Sist helg fikk Guro Kleven Hagen høre det for første gang: – Jeg fikk faktisk litt tårer i øynene: det er et utrolig nydelig og sart stykke! Akkurat som jeg elsker det. Jeg gleder meg veldig til å fremføre det, og er selvsagt spent på hva publikum synes.

Konserten, som finner sted i Fagernes bibliotek, er ikke bare en konsert, men en samtale om musikk, ledet av Anne Grosvold.