Til innholdet

GREX VOCALIS LEGGES NED

Publisert: 20.09.2019Etter 48 år i toppsjiktet av norske kammerkor avslutter Grex Vocalis karrieren med en storslagen konsert på Hovedscenen i Operaen. Den er utsolgt uten en eneste annonse.

Programmet blir et tverrsnitt av korets repertoar gjennom tidene, og fem fremragende utøvere, alle med nær tilknytning til Grex Vocalis, medvirker: Tora Augestad, mezzosopran, Ditte Marie Bræin, sopran, Njål Sparbo, baryton, Inger Elise Reitan, klaver og Sara Aimée Smiseth, klaver og konferansier.

– Min opprinnelige plan var å fortsette til 50-årsjubiléet i 2021. Men jeg er en voksen mann på snart 78 år, og innser at jeg må slutte mens leken er god og koret holder et like høyt nivå som i tidligere år, sier Carl Høgset, korets grunnlegger og dirigent.

Historien om Grex Vocalis omfatter konserter, TV-opptredener, et førtitalls forestillinger på Det Norske Teatret, turneer i inn- og utland, en rekke seire i internasjonale korkonkurranser. Grex Vocalis har utgitt ti innspillinger og medvirket på femten andre, og har mottatt tre Spellemannpriser. Korets klang er like egenartet og gjenkjennelig i dag som den var på den første utgivelsen.

Carl Høgsets innsats
Grex Vocalis – «den syngende hjord» – ble stiftet av Carl Høgset i 1971 og etablerte seg raskt som et av Norges ledende vokalensembler. Sammen med Terje Kvam tok han initiativet til å starte Oslo Domkirkes Guttekor i 1985. Han var dirigent for Schola Cantorum (UiO) i perioden 1985-1987 og startet i 1987, sammen med Joar Rørmark Norges Ungdomskor, som han ledet i 17 år og vant flere internasjonale 1. priser med. Høgset var dirigent for mannskoret Den norske Studentersangforening fra 1982 – 1985, samt 2012 – 2015, Øystre Slidre Sanglag fra 2000 til 2003, og Sølvguttene fra høsten 2003 til sommeren 2004. I 2002 startet han sangkurset «Alle kan synge», som har flere filialer i andre byer i Norge.

Høgset er æresmedlem av Norges Korforbund og Foreningen norske kordirigenter (FONOKO), og ble i 2007 utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv. Sommeren 2018 mottok han den internasjonale hedersprisen «Una Vita Per La Direzione Corale» («Et liv som korleder») fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia, for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv.

– Det er Grex Vocalis som er blitt mitt store livsverk. Jeg vil gjerne avslutte det selv, og det gjør jeg sammen med mine korsangere 22. september, sier Carl Høgset.

Carl Høgset.

Fotos: Renate Madsen