Til innholdet

GRIEG MINUTT FOR MINUTT

Publisert: 18.06.2018Så er 30 timers Grieg-maraton vel i havn. Aldri har vel en komponist, så vidt vi vet, fått maken til oppmerksomhet. Sendingen ble fulgt av 595.000 seere – om enn neppe hele veien – og har vakt oppmerksomhet i utlandet, slik også tidligere langsom-TV-sendinger har. Men en ting er å filme togstasjoner og fergekaier landet over med lokale talenter og publikum. Noe annet er det at store deler av norsk musikkelite stiller opp – mange kanskje bare for å spille et verk midt på svarte natten. Og det ble noen uforglemmelige inntrykk, fra 82 år gamle Liv Glasers tolkning av Lyriske stykker, via en imponerende Peer Gynt på nærmere to timer rundt midnatt med skuespillere, kor og orkester, utallige pianister, sangere og fiolinister, til en usigelig vakker avslutning med Griegs siste salme I himmelen, i himmelen med Grieg Choir og barytonen Audun Iversen ved Nina og Edvard Griegs gravsted på Troldhaugen – i solnedgangen. Vakrere blir det ikke.

En viktig suksessfaktor var selvfølgelig NRK, som for det første har erfaringen og mannskapet som skal til for å fylle en slik maraton. Når institusjonen samtidig er landets viktigste informasjonskanal, kan det kanskje forklare hvorfor store medier som Bergens Tidende og Aftenposten har vært påfallende tause om denne imponerende satsningen. NRK klarte utmerket selv å informere.

Nå er Grieg dokumentert fra opus 1 til 74. Alt ligger ute på internett som et levende referansebibliotek. Takk til norsk musikkelite for denne formidable dugnaden!