Til innholdet

GUPTA-VERK URFREMFØRES I KRISTIANSAND

Publisert: 29.10.2019Tidligere sjefdirigent og kunstnerisk leder i Kristiansand Symfoniorkester, Rolf Gupta, returnerer til orkesterets 100-årsjubileum som komponist. Bestillingsverket Jordens Sang tar oss tilbake til det som var før selve skapelsen. Urfremførelsen finner sted i Kilden teater og konserthus i Kristiansand torsdag 14. november, og sendes live på NRK Klassisk.

Jordens Sang reflekterer over de mest grunnleggende spørsmålene menneskeheten til alle tider har stilt. Spørsmålene har fått filosofisk, religiøs eller vitenskapelig form, men kommer som regel mest presist til uttrykk hos barn. De som skal arve jorden. Så lenge det finnes mennesker vil vi søke det umuliges forklaring. Vi er i stand til å forestille oss det uendelige, men uendeligheten selv kan vi ikke fatte, sier komponist Rolf Gupta.

For å uttrykke dette har han invitert orkesteret inn i komposisjonsprosessen gjennom gjentatta workshops og utprøvninger. På urfremførelsen deltar fire lokale kor samt vokal-solister fra Tyskland og Kristiansand i verket.

Til orkesterets 75-årsjubileum i 1995 skrev Gupta verket Chiaroscuro, som gikk rett inn på UNESCOs liste over anbefalte verk av International Rostrum of Composers. Verket har blitt spilt mer enn 30 ganger av orkestre i Norge og utlandet. Gupta regnes også som en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. I tillegg til Kristiansand Symfoniorkester har Rolf Gupta vært sjefdirigent for Kringkastingsorkesteret, og gjestedirigent for samtlige norske orkestre foruten flere ledende orkestre i Norden, Europa og Australia. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Musikkritikerprisen i 2006 for sin tolkning av Ludwig van Beethovens tredje symfoni med Kringkastingsorkesteret, og har flere ganger vunnet Spellemannprisen, første gang i 1999.

– Et helaftens, nyskrevet verk av en lokal komponist, fremført av lokale amatører og profesjonelle i skjønn forening er Kilden på sitt beste, og utvilsomt et av høydepunktene i jubileumssesongen, sier KSO-direktør Geir Rebbestad. – Rolf Gupta er en viktig del av orkesterets historie, og med hans bakgrunn og den inngående kjennskap til de han skriver for, er vi i trygge hender

Mer informasjon om konserten finner du her.

Bilde: Rolf Gupta. Foto: Julia Nagelstad.