Til innholdet

HVEM FÅR STATOILS TALENTSTIPEND?

Publisert: 16.11.2017Finalistene til Statoils talentstipend i klassisk musikk er offentliggjort. Fem av landets mest lovende talenter innen klassisk musikk kan vinne et av Norges største klassiske talentstipend, pålydende èn million kroner. De fem er:

Sandra Lied Haga, cello (23 år, fra Oslo)
Sandra begynte å spille cello allerede tre år gammel, og er den yngste personen som noen gang har deltatt i programmet for spesielt talentfulle barn ved Barratt Due musikkinstitutt. Bare 12 år gammel debuterte hun i Wigmore Hall, og hun har i løpet av karrieren vunnet fire internasjonale førstepriser og en rekke andre priser i Skandinavia.

Amalie Stalheim, cello (24 år, fra Bergen)
Amalie begynte å spille cello seks år gammel. Hun har vunnet flere internasjonale priser og hatt solistoppdrag for en rekke anerkjente orkestre. 24-åringen er den eneste nordiske musikeren som er blitt plukket ut til det prestisjetunge Verbier Festival Academy to år på rad.

Miriam Helms Ålien, fiolin (25 år, fra Alta)
Miriam er regnet som en av de mest lovende kunstnerne i norsk musikkliv, og har siden sin solistdebut som åtteåring spilt med en lang rekke nasjonale og internasjonale orkestre. Hun har gjennom karrieren vunnet flere priser, blant annet som Årets Musiker i 2015.

Caroline Wettergreen, sopran (31 år, fra Bergen)
Caroline har gjennomført åtte år med studier i både Oslo og København for å utvikle sitt talent. Allerede i 2011 debuterte hun ved Den Norske Opera & Ballett og fem år senere gjorde hun sin første forestilling i Tyskland som karakteren La Fee i Askepott. 31-åringen anses som et av Norges nye store operatalenter.

Bror Magnus Tødenes, tenor (24 år, fra Eiksund)
Bror Magnus har vunnet flere internasjonale priser for sin sangstemme og ble tidligere i november spesielt invitert til å synge under Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranses operagalla i København. 24-åringen har gjennom karrieren gjennomført flere opptredener på både nasjonale og internasjonale operascener.

Stipendiet er en del av programmet Morgendagens helter, der Statoil støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning. Årets juryleder er Leif Ove Andsnes, som vant det første talentstipendet i 1990.

Vinneren kåres under Statoils Høstkonferanse i Oslo 28. november.

F.v. Sandra Lied Haga, Amalie Stalheim, Miriam Helms Ålien, Caroline Wettergreen, Bror Magnus Tødenes. Fotos: Alex Falcao, Christopher Hästbacka, Jessy Lee, Ivar Greffdegreff, Bertil Tødenes