Til innholdet

INTERNETT TRÅR TIL

Publisert: 16.03.2020Noen av dem som rammes hardt av koronavirustiltakene, er kultursektoren i inn- og utland. Mens konkursene truer og planlagt og avtalt inntekt frem til sommeren har fordunstet i løpet av få dager, stiller nettopp kulturlivet opp med diverse tilbud på internett, fra nettundervisning og skriving av arrangementer til konsertopplevelser.

På fredag meldte vi at Bergen Filharmoniske Orkester tilbyr Bergenphilive.

Det tiltaket som kanskje har kommet opp med den beste tittelen er Facebooksiden Brakkesyke 2020, som tilbyr livekonserter hjemme fra norske musikeres hjem og studio, der publikum også kan betale en slant for opplevelsen gjennom VIPPS. Åpningskonserten fant sted på lørdag med jazzsaksofonist og operasanger Håkon Kornstad, som hadde over 1800 seere/lyttere så lenge sendingen varte. Etterpå har over 100.000 sett konserten – og beløpene som har trillet inn via VIPPS har hjulpet godt på økonomien, melder Kornstad.

Lignende tilbud finner man i utlandet. Et eksempel er Det Kongelige Teater i København, som har lansert den improviserte nettsiden KGL Xtra der publikum kan få oppleve premiereforestillingen på Monteverdis Orfeo som fant sted 10. mars, og dessuten oppfordres til å komme med ønsker.

Kanskje et gjensyn med langsom-TV-suksessen Grieg minutt for minutt, der nesten alle de 74 opusene ligger ute, kan være en idé?

Man kan gjenoppleve NRKs gamle fjernsynteatersendinger og serier.

Og enda flere lenker til NRKs TV-produksjoner finner du her med opptak fra:

Oslo-Filharmonien
Bergen-Filharmonien
Kringkastingsorkestret
Festspillene i Bergen
Opera og operetter
Ballett og dans
Hovedscenen