Til innholdet

KAMMERORKESTERET PÅ STOR TURNÉ

Publisert: 27.09.2019Det Norske Kammerorkester legger på turné til seks steder i Norge fra begynnelsen av oktober, og Oslo, Moss, Biri, Harstad, Narvik, Leknes og Bodø står på reiseruten. Det er dessverre en sjelden hendelse at orkestrene i Norge reiser utenfor eget territorium. En hovedårsak er at Rikskonsertene ble nedlagt, og med det ble siste rest av en samlende enhet pulverisert. Nå er ressursene smurt tynt utover et stort felt, der ingen ordning er i nærheten av å fange opp turnéomkostningene til et større orkesterapparat. Det fører til enkelte nistepakketurer ut av egen by med buss, og med krav om retur samme kveld. Dermed blir ikke de store orkestrene en del av tilbudet ute i det ganske land. Viljen, og ikke minst evnen til å håndtere orkesterkonserter i landets mange kulturhus, er med det også blitt svært begrenset. Så hvorfor satser da Kammerorkesteret på dette nå?

Det enkle svaret er at det ligger i orkesterets navn og gavn å være til for så mange som mulig i hele Norge. Samarbeidet med forskjellige lokale aktører krever at DNK på hvert eneste sted finner entusiasme for sitt musikalske prosjekt – det klassiske. Til det trenger Kammerorkesteret hjelp av en god solist som også har en appell til et bredt publikum, og det har de nå med Tine Thing Helseth på trompet og kunstnerisk leder Arvid Engegård. Men også gjennom å invitere lokale musikere til å bidra på konsertene, spille med Tine og la seg inspirere gjennom egen deltagelse, kombinert med lytting til et idol. Slik mener DNK også å legge igjen mer enn selve konsertopplevelsen på det enkelte sted de spiller.

Lyden av et orkester i det klassiske repertoaret er fantastisk; denne gang Bachs Brandenburgerkonsert nr. 3, Barbers umåtelig vakre Adagio for strykere, trompetkonserter av barokkens Albinoni og filmkomponisten Elliot Goldenthal (norgespremiere), og til slutt Honeggers 2. symfoni (i Oslo) og Bartóks røffe Divertimento (øvrige steder). Så åpnes det hele av en spesialarrangert fanfare av Paul Dukas, der Tine leder unge musikere fra hvert av de stedene DNK besøker.

– Vi lover å gi alt vi har av musikalsk kvalitet og formidlingsevne. Det er vårt varemerke. Man skal vente seg noe utover det vanlige når vi kommer på besøk, og når man går ut av salen etterpå skal man ikke være skuffet eller likegyldig, men oppglødd og fjetret over opplevelsen av musikk fra 22 strykere i verdensklasse og en topp solist.

Toppfoto: EMI Classics