Til innholdet

KOMPONISTEN HALFDAN JEBE

Publisert: 01.10.2018Det farligste en komponist gjør er å dø; da er sjansen for å bli glemt stor. Bach, Vivaldi og Mahler er eksempler på komponister som måtte gjenoppdages lenge etter sin død. Og slikt skjer bare unntaksvis.

I Norge har vi mange slike skjebner. Onsdag 10. oktober kan de som oppholder seg i Oslo får stifte bekjentskap med en av dem på Nasjonalbiblioteket: Halfdan Jebe (1868–1937), født i Trondheim, student i Leipzig og Berlin, fiolinist i Paris, eventyrer i Asia og Amerika, professor ved musikkonservatoriet i Mérida (Mexico). Nasjonalbibliotekets store samling av Jebes musikkmanuskripter vitner dessuten om en genuin interesse for mayakulturen. Hva vet vi om ham? Er han glemt? Spilles musikken hans? Hvorfor slo han seg ned i Mexico? Nasjonalbiblioteket markerer Jebes 150-årsjubileum med kåseri og konsert.

Filmjournalist og TV-produsent Sverre Krüger og språkviter Olaf Husby fascineres av glemte skikkelser som Jebe, og gir oss innblikk i hans liv. Dirigent Terje Boye Hansen kommenterer en Jebe-opera, og det blir eksempler på hans musikk ved fiolinisten Geir Inge Lotsberg, tenoren Svein Erik Sagbråten og pianisten Stian Alexander Olsen.

For mer informasjon se her.