Til innholdet

KONGENS FORTJENSMEDALJE TIL OPERA NORDFJORD

Publisert: 04.10.2018I forbindelse med premieren på La Bohème i Nordfjord i går kveld ble Kongens Fortjenestemedalje overrakt gründer-ekteparet Kari Standal og Michael Pavelic. Opera Nordfjord feirer 20 år i år, og de gjør det i eget operahus. At denne unike operasatsingen har betydning langt utenfor Eid kommunes egne grenser, ble understreket av det faktum at hele seks kommuner fra Sogn og Fjordane deltok i overrekkelsen. Vi siterer fra Eid kommunes ordfører, Alfred Bjørlos, tale:

«Av og til skjer det noko som endrar eit lokalsamfunn for alltid. Det skjedde her på Nordfjordeid for 20 år sidan, i 1998, då Opera Nordfjord vart stifta og sette opp si fyrste forestilling, Flaggermusen, i aulaen på Fjordane Folkehøgskule. Resten er historie. Ei eventyrleg historie. Ja – ei historie det kunne ha vore laga ein opera om – om enn ikkje av det tragiske slaget.

Operaeventyret i Nordfjord frå 1998 fram til i dag handlar om samarbeid. Om krafta som ligg i at eit heilt lokalsamfunn, ein heil region, dreg i lag. Frivillige og profesjonelle. Unge og gamle. Og om tusenvis, ja, titusenvis, av dugnadstimar. For der folk er saman, der skjer det alltid noko. Og der folk er saman om ei kulturell oppleving, der skjer det ting du knapt kunne drøyme om.

Som det å få bygd eit eige operahus i ei bygd på Vestlandet – og fylle det med innhald året rundt. Som det å få sjølvtilliten og trua på at alt er mulig. Som det å legge av seg gamle fordommar om høgkultur og lågkultur – fordi krafta som ligg i kunsten, ikkje kjenner slike omgrep og slike grenser.»

Han berømmet videre ekteparet Pavelic, som med sin kompetanse, kreativitet og evne til nettverksbygging har gjort en innsats helt uten sidestykke. Å klare å gjøre operavirksomhet synlig for hele landet fra et sted «ingen skulle tru at opera kunne bu» er helt enestående. Han fremholdt videre at de målbevisst har brukt kunsten til samfunnsbygging ved hjelp av ingrediensene kjærlighet til musikk, hverandre, regionen, språket og tradisjonene i området. Og de har med dette inspirert ikke bare lokalsamfunnet, men fagmiljøer landet over – og videre ut over Norges grenser.

Klassiskmusikk.com gratulerer!

Bilde: På overrekkelsen deltok Ordfører Sven Flo (Stryn), Ordfører Stig Olav Lødemel (Hornindal), Ordfører Alfred Bjørlo (Eid), Ordfører Stein Robert Osdal (Selje), Varaordfører Nils Myklebust (Vågsøy) og Svein Ottar Sandal, Gloppen formannskap. Foto: Opera Nordfjord/Øystein Torheim