Til innholdet

KOREANERE UØNSKET

Publisert: 01.11.2019Eastman School of Music ved universitetet i Rochester (NY) kom nylig opp i en kinkig situasjon. Det anerkjente akademiets filharmoniske orkester skulle på turné til Kina, og opplevde at Kina nektet de tre koreanske studentene i orkesteret visum. Orkesteret hadde da to alternativer: enten fjerne koreanerne eller avlyse turen.

– Eastman har sjokkerende nok valgt det første alternativet, meldte nettstedet The Violinist, som ble enda mer forbauset over at ikke bare skolens ledelse, men også det overveldende flertallet av hvite studenter i orkesteret voterte for denne løsningen.

– Historien kan vise til utallige eksempler på at musikere har stått opp for diskriminerte kolleger, skriver The Violinist og viser til både borgerrettighetskampen i USA og andre verdenskrig. – Ved å bøye av for kinesernes krav, og gi dem muligheten til å diktere eksklusjon på bakgrunn av nasjonalitet, har administrasjonen og studentene ved Eastman vist en oppsiktsvekkende mangel på karakter, mener nettstedet og skriver videre: – Klassisk musikk taler til fellesopplevelsen av det å være menneske. Den bør ikke benytte barrierer som nasjonalitet, rase, kjønn eller tro til å skille oss.

Men det lønner seg med klar tale: For to dager siden snudde Eastman og kansellerte turneen.

Bilde: Eastman School og Music Philharmonic Orchestra. Foto: Eastman School.