Til innholdet

KORONA-AVLYSNINGER

Publisert: 11.03.2020Så nådde korona-viruset det klassiske musikklivet for alvor. Etter Folkehelseinstituttets anbefaling om å kansellere alle arrangementer med flere en 500 publikummere, måtte Den Norske Opera & Ballett avlyse den andre forestillingen av ballettfestivalen Mesteraften x 12 med en halvtimes varsel, og skuffede publikummere måtte bokstavelige talt snu i døra. Billetter til de siste ti, er nå ikke i salg. Kveldens Carte Blanche-premiere er også avlyst. Samtidig meldte avisen Fjell-Ljom at formannskapet i Røros har avlyst hele festivalen Vinterfestspill i Bergstaden.

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, som hadde planlagt en storstilt feiring av sitt 20-årsjubileum, avlyste allerede siste helg alle sosiale arrangementer og konserten med det Nord-italienske Accademia Bizentina. De stoppet også med umiddelbar virkning all annonsering og alt billettsalg. Siden alle kirkene festivalen arrangeres i, har mindre enn 500 sitteplasser, håper festivalen på denne måten å begrense publikumstilstrømningen og få gjennomført flest mulig konserter. Samme løsning har operasjef i Trondheim Symfoniorkester og Opera, Randi Stene, valgt. Også her er billettsalget til oppsetningen av Valkyrien stoppet.

Det er også stor uro blant norske frilansmusikere. De lever av enkeltoppdrag og omfattes ikke av tiltakene som statsminister og finansminister meldte i går. Dirigenter, sangere, dansere, musikere og kulturkritikere som har større oppgaver i månedene fremover kan se opptil halve årsinntekter forsvinne når festivaler, forestillinger og konserter kanselleres.

Avlyste festivaler og forestillinger kan få svært alvorlige økonomiske konsekvenser for både store og små festivaler og kulturinstitusjoner. Vi oppfordrer regjeringen til å sette inn tiltak både overfor institusjoner og frilanskunstnere- og kritikere, på samme måte som de har varslet overfor industri og reiseliv.