Til innholdet

LEIF OVE ANDSNES PÅ EUROPATURNÉ

Publisert: 05.03.2020Leif Ove Andsnes begynner sin kommende Europaturné i Longyearbyen mandag 9. mars. Frem til 2. april spiller han i Oslo, København, Amsterdam, Heidelberg, Wien, London, Lisboa, og ikke minst i Göteborg, der han er Artist-in-residence denne sesongen.

På programmet står Poetiske tonebilder av Dvořák, tretten lite kjente stykker som Andsnes lærte å kjenne i barndommen gjennom en LP foreldrene hadde, og som han gjerne vil gjøre sitt til at blir bedre kjent utenfor Tsjekkia.

– Jeg syns det er så rørende at Dvořák laget et enkelt folkemusikklignende tema til hvert av stykkene, som midtveis endrer karakter og heves opp til noe poetisk, åndelig og dypt. Da han hadde fullført Poetiske tonebilder skrev han til en venn: «Dessverre vil svært få pianister ha mot til å spille alle etter hverandre, men bare på den måten kan lytteren få et riktig bilde av hva jeg hadde i sinne, siden jeg denne gangen ikke bare er en ren musiker, men en poet.» – Det er spennende å ta Dvořák på ordet, og jeg syns han hadde helt rett, sier Leif Ove Andsnes.

I andre avdeling av konserten spiller Andsnes mer kjent musikk: Tre burlesker av Bartók og Schumanns Carnaval, som Andsnes omtaler som mer teatralske enn Dvořáks intime konversasjon med publikum i første avdeling.

Bilde: Leif Ove Andsnes. Foto Gregor Hohenberg