Til innholdet

LENE GRENAGER TILDELT ARNE NORDHEIMS KOMPONISTPRIS FOR 2018

Publisert: 21.09.2018Komponist og cellist Lene Grenager er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2018. Prisen ble overrakt av kulturminister Trine Skei Grande torsdag 20. september.

– Vi trenger musikk og kunstuttrykk som utfordrer oss, og som er med på å bevare gjennom å forandre. Arne Nordheims komponistpris bidrar til å synliggjøre komponister og det de betyr for kulturen vår, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Som cellist jobber Grenager først og fremst med improvisasjon, hovedsakelig i kvartettene SPUNK og Lemur, og i duo med Sofia Jernberg. Hun har spilt konserter med disse ensemblene i hele Europa og USA og på norske festivaler som Moldejazz og Kongsberg Jazzfestival. Hun samarbeider med utøvere fra ulike tradisjoner, og elektronikk og sampling inngår som en integrert del i flere av hennes verker.

I juryens begrunnelse for tildelingen står det:
«I det norske komposisjonsmiljøet har prisvinneren tidlig vist vei innen tilnærmingsmåter som i dag anses som «lingua franca». Med improvisasjonen i sentrum har hun tatt tak i et gitt materiale, folkemusikalsk eller annet, og behandlet dette med både komponistens sans for arkitektur og musikerens nærkontakt med stoffet.»

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med komponistens 70-årsdag. Prisen blir utdelt annethvert år under Ultimafestivalen. I juryen sitter komponist Håkon Berge, nylig tilsatt daglig leder i Norsk Komponistforening Ida Habbestad, og komponist og professor Asbjørn Schaathun.

Prisvinneren får 200.000 kroner og et diplom.

Bilde: Lene Grenager. Foto: Harald Solberg