Til innholdet

LYDEN AV FILOSOFI

Publisert: 01.11.2019Et helt spesielt prosjekt får liv i disse dager, frem til 10. november. Stavanger K&MFests grunnlegger og leder Ingrid Catharina Geuens er initiativtager til dette tverrfaglige og mangesidige prosjektet som ønsker å utforske skjulte og åpenbare forbindelser mellom musikk, dans, maleri og filosofi.

Konseptet «Rom og Sted» dreier seg om vår plass i verden og hvordan kunsten belyser og påvirker vår forestilling om den. Forestillingens tittel er «Lyden av filosofi», og den knytter sammen en komposisjon av Dániel Peter Biró med koreografi av Hagit Yakira og nye malerier av Kjell Pahr-Iversen, og den tar form av et portrett av en migrant som oppdager, husker, glemmer og gjenoppdager steder på sin reise gjennom forskjellige dimensjoner: den historiske, den personlige og den åndelige.

Verket er basert på en tekst av Spinoza. Urfremføringen finner sted 6. november 2019 i Atelieret Pahr-Iversen ved Norwegian Youth Chamber Music Festival (ungdommens kammermusikkfestival i Stavanger), med Neue Vocalsolisten (Stuttgart), Hagit Yakira (Fakultet for utøvende kunstfag) UiS og Hagit Yakira Dance Company. Videre medvirker Luke Hsu og Laurens Weinhold (fiolin) Xiaoti Guo (bratsj) Rainer Crosett og Clara Lindenbaum (cello) og stuenter fra UiS.

Om den nye komposisjonen basert på tekster av Spinoza. Han regnes som en av de største filosofene i det 17. århundre, og i forkant av konserten arrangeres et seminar med nasjonale og internasjonale eksperter om sinnets filosofiske grunnsetninger i hans storverk Ethica.

Om sin målsetting med verket sier komponisten blant annet: «Utfordringen for meg i den nåværende periode av globalisering, forflytning og uro blir å skape en kunstform hvor hver lytter, tilskuer og deltaker beholder sine unike synspunkter, mens det samtidig blir etablert en meningsfull dialog.» Mye av hans komposisjonsarbeid tar utgangspunkt i hans teoretiske undersøkelser om jødisk, tidlig kristen og islamsk sangpraksis.

Bilde: Baruch de Spinoza danner utgangspunkt for verket «Rom og sted». (Bilde hentet fra Filosofi.no)