Til innholdet

MÅNESKINN PÅ MIDTÅSEN

Publisert: 06.07.2018Midtåsen kulturfestival 2018, 8.-22.juli i Sandefjord, åpner under temaet Måneskinnsonaten og avslutter med Silence Concerts. Førstnevnte rommer årvisst første sats av Beethovens berømte klaversonate nr. 14, og i andre avdeling følger annen musikk relatert til måneskinn og sommernetter, som Debussys Clair de Lune (måneskinn). Konserten spilles utendørs i pent vær og i Scandic Park Hotell om det skulle regne. Men det gjør det ikke denne Sandefjordssommeren!

Silence Concerts virker kanskje gåtefullt, men det dreier seg om forlokkende stillferdige og meditative konserter, der publikum anmodes om ikke å klappe, og hvor mobilen er bannlyst. Årets fokusmusiker, den strålende unge bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad spiller sammen med den like strålende unge fiolinisten Guro Kleven Hagen i Midtåsen skulpturpaviljong, og Kleven Hagen spiller også til improvisert dans med Nasjonalballettens Eugenie Skilnand samme sted. Holtsmark Ringstad nyter nå en stor internasjonal karriere, og er for tiden en BBC New Generation Artist, og Kleven Hagen er konsertmester i Den Norske Opera & Balletts Orkester, den yngste som har hatt en slik stilling i noe norsk orkester.

I den eldre garde er George Gershwin og Leonard Bernstein av naturlige grunner ikke selv tilstede når deres bidrag til amerikansk musikalsk gullalder fremføres. Bernstein ville fylt 100 år i år, og det markeres over hele den siviliserte verden, så også i Arnebergstuene på Midtåsen. Arnstein Arneberg var arkitekten bak den stilfulle villaen han bygget for Anders Jahre i 1933. I dag eier Sandefjord kommune hele eiendommen. I den store parken og skogen rundt huset, finner de daglige barneforestillingene sted, klassiske på sitt vis med Prøysen og Astrid Lindgren på programmene. Årets Unge Talenter slipper til ved de daglige Cafékonsertene.

I første del av festivalen gjester Grieg Trio, og pianisten Tor Espen Aspaas både spiller og kåserer rundt Chopins ballader og impresjonismens mestere, blant dem Debussy som døde for 100 år siden. Temakonserten Fransk aften på den franske nasjonaldagen 14. juli, arrangeres i Bankettsalen på Scandic Park, mens Operetteaftenen er lagt til Arnebergstuene i villaen – begge med elegante femretters menyer.

Bak alt dette står dirigenten Dag Nilssen, som har arrangert konserter for alle aldre i Sandefjord i årtier, støttet av foreningen Kulturelt Initiativ. Blant annet fikk han tillatelse til å presentere Gershwins Porgy and Bess i 1998, uten svarte sangere, men med den første Bess, Anne Brown i salen. Det foregikk i chef Edgar Ludls bakgård Mozarthaven, åsted for flere sommerfestivaler.

Nå ser Nilssen fremover mot Beethovens 250-årsjubileum i 2020. I den forbindelse planlegger han en helårs Beethoven-festival i Sandefjord, med avslutning 16. desember, dagen før dagen. Da er det 30 sesonger siden starten på Mozartfestivalen …..