Til innholdet

MUSIKKHØGSKOLENS KONSERTER

Publisert: 25.01.2019Et av hovedstadens mest generøse konserttilbud er Norges musikkhøgskoles konserter. Fra 9. januar til 3. juni byr høyskolen på ikke mindre enn 100 konserter. Helt gratis kan man nesten daglig oppleve både en og to konserter med skolens studenter, i salene som er oppkalt etter tre av skolens nestorer: Ludvig Mathias Lindeman, Robert Levin og Arild Sandvold. De drar også ut til andre arenaer i og utenfor Oslo, da er de ikke alltid gratis, men ofte.

Noen konserter er allerede tilbakelagt, som den store konserten 19. januar, der Musikkhøgskolens symfoniorkester, sammen med KORK, Kvindelige Studenters Sangforening, Sølvguttene og Miguel Harth-Bedoya inntok Oslo konserthus med Mahlers 3. symfoni.

Ser man fremover, blir man slått av mangfoldet. I løpet av første uke i februar kan man oppleve jazzmasterstudentene spille Live Marie Roggens Apokaluptein and the abstract youth i Lindemansalen, samtidig som dirigentstudentene har et program i Levinsalen med korverk av blant andre Sandström og Rakhmaninov. Dagen etter står filmmusikk på menyen, så følger Den klassiske gitarens dag. 4. februar byr to studenter på sonater for fiolin og klaver av Mozart, Prokofjev og Chausson. Ikke bare studenter slipper til: 6. februar presenteres to av skolens gjestelærere, Laura Varga (fløyte) og Zsuszanna Császar (klaver), og to dager etter følger konsert nr. 1 av 2 om Fløyten i det 20. århundre.

Og slik fortsetter det uke for uke. Noen konserter er serier, som for eksempel Morgendagens dirigenter, som stort sett skjer på fredager til ut i april. En torsdag i måneden serveres Orgel til lunsj i Sandvoldsalen. Komposisjonsstudentene har sin serie KOKO, mens jazzstudentene i serien slipper til alle fra nybegynnere til de etablerte. Folkemusikkstudentenes serie heter FOLK på NMH. Den nyeste serien, Upolert, byr på konserter som planlegges med kort tidshorisont, der både studenter og «ansatte i alle leire» kan medvirke. Kanskje man kan oppleve en regnskapsmedarbeider på podiet?

I løpet av vårsemesteret tilbys flere festivaler: Serendip fra 13. til 16. februar arrangeres av skolens impro- og jazz-studenter. Gitarstudentenes Guitar Nordic Festival går fra 23. til 31. mars, mens Europeiske kammermusikkdager fra 25. til 29. april er et samarbeid med flere av Europas ledende musikkhøyskoler.

Viktige konserter er selvfølgelig eksamenskonsertene, som går nesten kontinuerlig i mai og juni. Det kan være alt fra solokonserter til store konserter med orkester, som cellisten Amalie Stalheim og dirigenten Tabita Berglunds diplomkonsert med KORK i Store Studio 16. mai.

Og da har vi bare nevnt en brøkdel. Fullstendig program finner du her.

Bilde: Norges musikkhøgskole på Majorstua. Foto NMH.