Til innholdet

NORSKE KOMPONISTER PÅ VERDENSMUSIKKDAGENE

Publisert: 18.01.2019Komponistene Kristine Tjøgersen og Jan Martin Smørdal er valgt ut til programmet under samtidsmusikkfestivalen World Music Days i mai 2019 i Estland.

Tjøgersens verk, Mistérios do Corpo, er for strykekvartett og video. Det ble bestilt til nyMusikks Only Connect-festival i 2017, og er en hyllest til den brasilianske multi-instrumentalisten Hermeto Pascoal, som har laget et stykke ved samme tittel der han bokstavelig talt spiller på sin egen kropp. Ensemblet YXUS Ensemble fremfører verket i Tallinn 2. mai.

Smørdals verk, All Play, er for ensemble og elektronikk. Gitaristen Daniel Meyer Grønvold står i sentrum for dette verket, der en improvisert opptreden er filmet og transkribert, og delvis spilt på nytt igjen av musikerne. Dette resulterer i en spenning mellom den originale fremførelsen, og konserten som skjer live. Gjennom denne «oversettelsen» går noe av innholdet tapt, samtidig som noe nytt oppstår. Fremførelsen i Tartu 10. mai, er ved Defunensemble.

Verdensmusikkdagene – World Music Days – arrangeres årlig av International Society for Contemporary Music (ISCM), der nyMusikk er norsk avdeling.

Bilde: Kristine Tjøgersen og Jan Martin Smørdal(foto på sistnevnte: Helge Sannæs)