Til innholdet

NY OPERA AV SAARIAHO OG OKSANEN

Publisert: 21.01.2020Innocence, en opera av komponisten Kaija Saariaho og den finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen, vil se dagens lys under årets operafestival i Aix-en-Provence i Frankrike i juli. Den vil også bli fremført i den Finske Nasjonaloperaen i januar 2021, og deretter i de andre tre operaselskapene som samarbeider om prosjektet, Nasjonaloperaen i Amsterdam, Royal Opera House i London, og San Francisco Opera. Et svært prestisjefylt bestillingsprosjekt med andre ord.

Operaens libretto tar utgangspunkt i nåtidens Helsinki, der en ganske internasjonal gruppe menneser er til stede i et bryllup. Den finske brudgommen har en mørk hemmelighet og selskapet overskygges av en tidligere tragedie. – Opera gir unik anledning til å diskutere vanskelige spørsmål på en måte som overskrider lingvistiske og kulturelle barrierer, forklarer Oksanen,

På samme måte som Finlands etter hvert kjente kvinneregjering, har kvinner en sterk posisjon i finsk klassisk musikk og litteratur. Saariaho er internasjonalt kjent og ble nylig kåret til den viktigste nålevende komponist i en BBC-avstemning. Oksanen er Finlands mest internasjonalt kjente forfatter for tiden, med 20 litterære priser, blant annet Nordisk Råds Litteraturpris.

Dirigentene Susanna Mälkki og Clément Mao-Takacs kommer til å dirigere operaen, mens Simon Stone står for regien.

Fore mer informasjon om Innocence, se her.

Bilde: Sofi Oksanen og Kaija Saariho. Fotos: Toni Härkönen (Sofi Oksanen) og Maarit Kytöharju (Kaija Saariaho).