Til innholdet

nyMusikks 80-ÅRSSTAFETT

Publisert: 12.09.2018nyMusikk feirer 80 år i samtidsmusikkens tjeneste med en konsertstafett gjennom Oslo, fra Hotel Continental til Platous gate på Grønland. Her blir det både tilbakeblikk og verdenspremierer, med nytolkninger av grafiske partitur, utendørs kroppsperkusjon og absurd performance.

For 80 år siden – 17. september 1938 – ble nyMusikk stiftet på Hotel Continental i Oslo. Tilstede var bl.a. komponistene Harald Sæverud, David Monrad Johansen og Klaus Egge, men kvinnen som ledet an var komponist og tidligere kritiker i Dagbladet Pauline Hall, som ble foreningens første formann.

nyMusikk ble opprettet som den norske seksjonen av International Society for Contemporary Music og satte seg følgende formål på stiftelsesmøtet: «musikkutveksling med andre land, dvs. gjennom konserter, kringkasting, foredrag, møter o.s.v. å gjøre propaganda for ny musikk og eldre lite kjent musikk.»

Slik propagandavirksomhet har ført til en rikholdig historie:

Redningsaksjoner: da nyMusikk arrangerte den 27. utgaven ISCM-festivalen World Music Days i 1953, og den påfølgende økonomiske baksmellen som ledet til at foreningen måtte lodde ut en bil (kjøpt på krita) ved Torstedbygget i Oslo sentrum.

De store skandalene: den kontroversielle konserten med performancekunstner Nam June Paik i 1961 og Filharmonikernes streik mot å spille verk med eksperimentelle teknikker i 1968.

Ultimas fødsel: initiert av krefter i nyMusikk, Norsk komponistforening og NRK, i kjølvannet World Music Days i 1990.

Samtidsmusikkens ABC: rundt 1990-tallet drev nyMusikk plateselskapet Albedo, tidsskriftet Ballade og ensemblet Cikada.

Historiene er mange..

I dag er nyMusikk en landsforening med elleve lokalavdelinger i hele landet som kjemper like kraftfull for den eksperimentelle musikken nå som for åtti år siden.

Stafetten 17. september har følgende rute/program:

Hotel Continental kl. 17:30
Tanja Orning, Lene Grenager og Per Zanussi spiller Kåre Kolberg. Ellen Ugelvik spiller Christian Blom og Pauline Hall.

Egertorget kl. 18:45
Hans-Kristian Kjos Sørensen spiller Vinko Globokar.

St. Edmunds kirke kl. 19:15
Sofia Jernberg, Agnes Hvizdalek, Janne Berglund, Eva Landro, Jon Harthug og Eirik Krokfjord synger Lene Grenager.

Folketeaterpassasjen kl. 19:45
Hans-Kristian Kjos Sørensen spiller Georges Aperghis.

Kulturkirken Jakob kl. 20:30
Ensemble Ernst spiller Bente Leiknes Thorsen, Øyvind Mæland og Jan Erik Mikalsen. (Bursdagsgave fra Ultima til nyMusikk)

Platous gate 18 kl. 22:00
Trond Reinholdtsen & Jennifer Torrence

Arrangementet er en del av Ultima-festivalen 2018.

Bilde: Pauline Hall deler en cigarillo med styret sitt, ca. 1958. F.v. Alla Hovden Bache-Wiig, Pauline Hall (foran), Karl Andersen, Robert Levin, Ernst Glaser (foran), Kåre Siem