Til innholdet

NYSTRØM MED MUSIKK TIL DANTES INFERNO

Publisert: 21.08.2019Stumfilmfestivalen på Cinemateket i Oslo åpner i morgen, 22. august, med L’inferno fra 1911. Stumfilmmusikken er skrevet av Rolf-Erik Nystrøm og spilles live. Filmen, basert på første bok fra Dante Alighieris trilogi Den Guddommelige Komedie (1308-21), er en av verdens eldste «langfilmer» og er Italias første spillefilm. Den tok tre år å lage, og ble først vist i Napoli i Teatro Mercandante 10. mars, 1911. Filmen ble en internasjonal suksess, og innbrakte mer enn 2 millioner dollar bare i USA. Den anses av mange som den fineste filmatiseringen av Dantes mesterverk til dags dato.

Komponisten Rolf-Erik Nystrøm, som også leder ensemblet og spiller saksofon på konserten/filmvisningen, har komponert musikken som er tilrettelagt for Poing og ni ekstra musikere fra Oslo Sinfonietta. Dette blir en kveld der Nystrøms musikk, inspirert av filmen og hans egne opplevelser og reiser, beskriver Dantes reise gjennom alle helveter og møter med alle hans helter og fiender gjennom historien (t.o.m. Dantes tid). Han har skrevet ny musikk som understreker og forsterker scenene i filmen. Nystrøms bakgrunn som musiker og komponist med kjennskap til moderne kammer- og orkestermusikk, samt hans arbeid med improvisasjon og grafiske partiturer, har gitt musikerne i ensemblet nye innfallsvinkler til å jobbe med musikalsk materiale. Han benytter også klassisk-, barokk- og tidligmusikk, og enkelte steder farges filmen av musikk som kunne vært spilt på Dantes tid. Han er i tillegg inspirert av egyptisk musikk, rock, jazz, og musikk skrevet mens han konserterte og studerte tradisjonsmusikk i Tadjikistan i 2013.

– Oppdraget med å lage musikk til Dantes Inferno har vært en milepæl i mitt musikalske liv, ved at det både har blitt et sted å samle trådene fra musikalske erfaringer og materiale fra store deler av mitt liv og reiser, og et sted jeg senere har kunnet komme tilbake til for å hente inspirasjon til andre prosjekter, sier Nystrøm.

Bilde: Rolf-Erik Nystrøm og Inferno. Foto av Nystrøm: Alf Wold foto