Til innholdet

OLE ANDREAS LINDEMAN 250 ÅR

Publisert: 21.11.2019Nasjonalbiblioteket markerer i dag det er 250 år siden organisten, læreren, komponisten og musikkteoretikeren Ole Andreas Lindeman ble født i Surnadal. Han og hans etterkommere har spilt en avgjørende rolle i norsk musikkliv. Lindeman bidro til å legge grunnlaget for høyere musikkutdanning i Norge. Hans sønn, Ludvig Mathias Lindeman grunnla en orgelskole i Kristiania, som var kimen til det som nå er Norges musikkhøgskole.

Ole Andreas Lindeman sto for den første norske koralboken og var del av en direkte tradisjon etter J.S. Bach. De fleste av hans fortsatt eksisterende manuskripter finnes i Nasjonalbiblioteket, og jubileet feires i kveld med en kommentert konsert.

Komponisten og organisten Henning Sommerro, også fra Surnadal, har for anledningen komponert et verk som urframføres under arrangementet. I tillegg blir det foredrag, musikk av O.A. Lindeman og hans samtidige, allsang og panelsamtale.

Medvirkende: Henning Sommerro, Ingrid Loe Landmark, Sigbjørn Apeland, Atle Sponberg, Sveinung Bjelland, Einar Solbu, Astrid Kvalbein og Margrethe Bue.

For mer informasjon, se her.