Til innholdet

ORKESTRENES KORONAKONSERTER

Publisert: 21.04.2020Siden den kulturelle unntakstilstanden ble innført 12. mars har det dukket opp diverse digitale konserter, mens mange av de tradisjonelle strømmetjenestene ifølge NRK opplever nedgang.

Først ut var frilansmusikerne. Flere av de store musikkinstitusjonene, som KORK og Bergen-Filharmonien, har også lagt ut egne sendinger. Nå kommer de på banen med spesialproduserte digitale konsertserier, som kommer i tillegg til deres rikholdige arkiver.

Stavanger Symfoniorkester tilbyr en matiné for hjemmeværende barn og unge på Facebook og YouTube onsdag 22. april kl. 10:00. Konserten LYDO, var planlagt i mars og tar for seg lyden på dataspill. Nå kommer en strømmet versjon av deler av verket i stedet. For mer informasjon, se her. Dagen etter byr orkesteret på en soaré med tittelen Drømmer og fantasier fra fire nasjoner. Denne kammermusikkonserten sendes fra Fartein Valen-salen i Stavanger Konserthus og byr på verker av Hvoslef, Prokofjev, Britten og Debussy. Soareen strømmes direkte på Facebook, mens man i ettertid kan se opptak av den her.

Oslo-Filharmonien starter opp sin ny kammermusikkserie Mellomspill onsdag 22. april, der ensembler fra orkesteret spiller live fra Oslo Konserthus. Det gjør de med et bestillingsverk av komponisten Koka Nikoladze med tittelen Pandemic. Dagen etter stiller enkeltmusikere og ensembler fra orkesteret i verker av Halvorsen, Reich og Beethoven, mens orkesterets cellogruppe torsdag 30. april blant annet byr på Villa-Lobos’ Bachianas Brasileiras nr. 5 med Lise Davidsen som solist. Det spilles også verker av Bach, Svendsen, Wood og Grieg. Konsertene begynner kl. 20.00. Mer informasjon om programmet finner du her.

Bergen Filharmoniske Orkester lanserer torsdag 23. april kammermusikkserien CLOSE UP – at a distance. På den første konserten vil tre ensembler spille verker av Johan Halvorsen, Antonin Dvořák og Peter Tsjaikovskij. Torsdag 30. april kan man få med seg en urfremførelse av Craig Farr og Johan Svendsens Oktett for strykere. Konsertene begynner kl. 19:30. Hva orkesteret videre kommet til å by på i serien kan man finne ut av her.

Arktisk Filharmoni byr torsdag 23. april på klassisk folkemusikk i konserten Wood Works fra Rorbua i Tromsø, en konsert de fremførte med stor suksess under Arctic Chamber Music Festival på Svalbard sist sommer. Konserten består av strykeorkesterarrangementer av folkemusikk fra hele Norden. Konserten er tilgjengelig her kl. 19:00.

Trondheim Symfoniorkester inviterer til digital Torsdagskonsert 23.april kl. 19:30, der musikere fra orkesteret fremfører Gounods Petite symphonie for blåsere, en sats fra Debussys Sonate for fløyte, bratsj og harpe, samt en sats fra Schuberts Strykekvintett i C-dur. Denne konserten er tilgjengelig på tso.no, Olavshallens Facebookside og Adressa.no.

Konserhuset Kilden i Kristiansand opplyser at deres digitale saler alltid er åpne. Her er det snakk om tidligere opptak med Kristiansand Symfoniorkester, som Mozarts Symfoni nr. 25, det kritikerroste verket Jordens Sang av Rolf Gupta og Vivaldis Årstidene. Har man lyst på å oppleve andre kunstformer og musikksjangre når man først er inne, finnes en rekke forestillinger og konserter på kilden.com/digital.

Bilde: Oslo Filharmoniske Orkester. Foto C.F. Wesenberg