Til innholdet

OSLO-FILHARMONIEN I OPERAEN

Publisert: 28.10.2019Oslo-Filharmoniens 100-årsjubileum fortsetter, nå utenfor Oslo konserthus. 1.-4. november gjester de Hovedscenen i Bjørvika-operaen med Mahlers 8. symfoni. Den kalles Sinfonie der Tausend, et begrep som ble brukt i annonseringen av impresario Emil Gutman før urfremførelsen, 12. september 1910. På scenen skulle det ifølge Wikipedia ha vært 1015 medvirkende: et kor på 850, hvorav 350 barn, 157 musikere, åtte solister og Mahler selv på dirigentpodiet. Men en del korister fra Wien nådde visstnok ikke frem (ifølge Jonathan Carrs biografi fra 1998), så det virkelige tallet er usikkert.

Men publikum skal ha vært omtrent like mange som de på scenen i den nybygde Neue Musik-Festhalle (som rommet 3500 mennesker), og blant disse var flere prominente kulturpersonligheter, som Richard Strauss, Camille Saint-Saëns, Anton Webern og Thomas Mann. I motsetning til Mahlers tidligere symfonier, ble denne en umiddelbar suksess; applausen varte i 20 minutter.

Forberedelsene til konserten begynte allerede på nyåret 1910. Her var flere av fremtidens store musikere involvert. Mahlers assistent i Wiener Staatsoper, Bruno Walter, fikk i oppdrag å finne de åtte solistene. En annen av hans assistenter, Otto Klemperer, var med på mange av prøvene, som fant sted i byer rundt om i Tyskland og Østerrike der ulike medvirkende oppholdt seg. Alle ble samlet til tre dager med prøver i München før urfremførelsen, som ble den siste symfonien Mahler selv fikk oppleve urfremført. Han døde åtte måneder senere i en alder av 50 år.

For Oslo-Filharmonien var Mahler en viktig komponist helt fra starten i 1919. Hans første symfoni sto på programmet i første sesong, og noen få år senere ønsket sentrale personer i Oslos musikkliv å få satt opp den 8. Det lyktes ikke før i februar 1979, da orkesteret under ledelse av Okko Kamu gikk sammen med Kringkastingsorkesteret, alle de akademiske korene i byen, Sølvguttene og Oslo Filharmoniske kor.

Selv om Oslo-Filharmonien har vokst betydelig i størrelse siden den gang, må de også nå slå seg sammen, denne gangen med Operaorkesteret, for å komme opp i den riktige Mahlerske størrelsen. De medvirkende er ellers Oslo Filharmoniske Kor, Den Norske Opera & Balletts kor og barnekor, sopranene Iréne Theorin, Marita Sølberg og Mari Eriksmoen, mezzosopranene Tone Kummervold og Charlotte Hellekant, tenoren John Daszak, bassbarytonen Andrew Foster-Williams og bassen John Relyea. Dirigenten Mikko Franck skal holdet det hele sammen – om antallet på scenen tilsvarer «De tuseners symfoni» denne gang, gjenstår å se.

Toppfoto: Gustav Mahler sto på Oslo-Filharmoniens program allerede i første sesong 1919-20.