Til innholdet

OSLO KAMMERMUSIKKFESTIVAL 2018

Publisert: 17.08.2018Oslo Kammermusikkfestival er å regne for alle norske kammermusikkfestivalers «mor», og kan neste år feire sitt 30-årsjubileum. Den er et av hovedstadens sikreste musikalske tegn på at sommeren er på hell og at en ny konsertsesong er på trappene.

Festivalen tar nær sagt hele Oslo i bruk – og vel så det; på festivalens siste dag, 26. august, går turen til Eidsvollsbygningen med egen togvogn, og konserten avholdes i Rikssalen med sangeren Berit Alette Mienna, fløytisten Øistein Hanssen og de to festivalgeneralene Håvard Gimse og Arve Tellefsen.

Men før det har både tradisjonelle og utradisjonelle arenaer vært tatt i bruk. Åpningskonserten finner sted i Universitetets Aula, og har paradoksalt nok for en kammermusikkfestival fått tittelen Symfonisk åpning. Grunnen til det er at konserten avsluttes med Det Norske Kammerorkesters fremførelse av Beethovens Symfoni nr. 4, under ledelse av Barnabas Kelemen. Sistnevnte medvirker også som fiolinist på festivalen, blant annet i de to innslagene før pausen, av henholdsvis Kodály og Enescu. I disse medvirker også den store bratsjisten Lawrence Power. Han er solist i den påfølgende konserten med kammerorkesteret i Aulaen, der fokuset frem til pause er på Benjamin Britten og avslutningsnummeret er Sjostakovitsj’ Kammersymfoni. Universitetets Aula tas også i bruk til Klassisk aften med Hagen Quartet 22. august, der den kjente strykekvartetten spiller verker av Lutoslawski, Janácek og Schubert.

Oslo Konserthus må til når Ungdomssymfonikerne ankommer 18.august, og under ledelse av Johannes Gustavsson fremfører dansken Anders Hillborgs Eleven Gates og Carl Nielsens Symfoni nr. 3. Sopranen Kari Postma og barytonen Håvard Stensvold er solist i sanger av Grieg. Likeledes må konserthuset til når Den Norske Ballettskole og musikere fra Barratt Due musikkinstitutt møtes for å fremføre Dans i Edvard Griegs verden 25. august.

Vilde Frang. Foto: Marco Borggreve

Vårt internasjonale fiolinfenomen Vilde Frang medvirker på flere konserter. Den viktigste er kanskje den i Gamle Logen 19. august, der hun under tittelen Strenger og tangenter, fremfører verker av Schubert, Dvorák og Bartók sammen med Alexander Lonquich, Barnabas Kelemen, Lawrence Power, Katalin Kokas og Nicolas Altstaedt. I Logen blir det også en uformell festkonsert under tittelen Vill jubel! 23. august, der en rekke av festivalens solister medvirker, sammen med blant andre David Coucheron, Åse Kleveland og Dan Børge Akerø.

Nynorskens Hus har innredet en av Oslos beste kammermusikksaler, BUL-salen. Her stiller mezzosopranen Marianne Beate Kielland, Oslo Sinfonietta og dirigenten Christian Eggen med verker av Schönberg og Gubaidulina 19. august. Lokalet brukes også til to program under tittelen Lyrikk & Musikk, 21. august med Jon Eikemo og Tellefsen, dagen etter med Ola B. Johannesen og ensemblet Fragie Vesca.

Oscarshall har i de senere årene blitt brukt mer og mer til konserter. 18. august spiller Frang, Power, Altstaedt, Lonquich og Anders Clemens Øien der på en formiddagskonsert med verker av Brahms og Alexander Tansman. 25. august kan man få med seg hele tre konserter der: I Salongen spiller pianisten Marina Kan Selvik, deretter reflekterer Åse Kleveland over det norsk-svenske vise-grenselandet i Spisestuen, mens koreografen Kenji Wilkiw og dirigent Per Christian Revholt med dansere, samt NMH Vivaldi Ensemble, har laget en forestilling utendørs på Kavalerscenen.

Det Kongelige Slott har ikke bare bidratt med Oscarshall: 24. august har Truls Mørk og Håvard Gimse konsert i Slottskapellet med verker av Chausson, Debussy, Janácek og Bridge, mens festivalsolistene Frang, Power, Alstaedt og Lonquich inntar Dronning Sonja KunstStall 20. august med verker av Bach, Schubert og Fauré.

Av de mer originale konsertarenaene kan nevnes Kavakava med norsk-argentinsk tango, Sporten på Frognerseteren, der man får en blanding av mat og musikk – noe som ser ut til å ha blitt et «must» for alle norske kammermusikkfestivaler og, ikke minst, Norske Studenters Roklubb, der det bys på både Bellman og Amerikansk nachspill.

Fullstendig program finner du her.

Toppfoto: Festivalgeneralene Arve Tellefsen og Håvard Gimse på Oscarshall. Cop: Lars Opstad.