Til innholdet

1922 visninger

Festspillene i ElverumDe 44. Festspillene i Elverum åpner tradisjonen tro med Ungdomssymfonikerne (US). I så å si alle år siden starten av festspillene, har US holdt sitt sommerkurs på Folkehøgskolen i Elverum i forkant av den ni dager lange festivalen i Midt-Østerdal og på Hedemarken. Svært mange etablerte musikere har tilbrakt en eller flere somrer her med øving, konserter og sosial musisering.

Kammerkonsertene

Blant dem som har gode minner fra sommerkursene er festspillenes kunstneriske leder Ole Edvard Antonsen. Han overtok det kunstneriske ansvaret etter strykekvartetten Vertavo i 2016. Siden da har han hentet inn norske og utenlandske utøvere med høy kvalitet som fellesnevner til de mange kammerkonsertene og i år kommer Marianne Beate Kielland, Wayne Marshall, Florian Donderer, Martin Kuuskmann, Tanja Tetzlaff, Wolfgang Plagge, Hans-Kristian Kjos Sørensen, Catharina Chen, Audun Breen, Knut Erik Sundquist og Leif Arne Tangen Pedersen, for å nevne noen. Det unge talentet, fiolinist og komponist Michael Grolid er også med på årets stjernelag. I anledning Hans Børlis hundreårsjubileum har alle kammerkonsertene fått titler fra noen av hans mange dikt: Drivhusblommer, På en fremmed strand, Et spann villbring og Vengen av ei grågås – for å nevne noen. Mozart og Bach er blant komponistene som har fått plass under vingen til sistnevnte tittel.

Se etter de poetiske titlene når du besøker nettsiden vår fie.no for å kjøpe billetter til kammerkonsertene.

Spillestedene

Festspillene i Elverum er kjent for sitt valg av spillesteder; særlig storgårdene. Her får publikum oppleve kammermusikken på Gaarder gård, Melgården og Sorknes Gård slik man gjorde for drøyt hundre år siden. De flotte gårdene i Elverum og Åmot er verdt et besøk i seg selv. Gårdene har lang historie og har hatt en viktig rolle i samfunns- og kulturlivet gjennom flere hundre år. Under festspillene åpner eierne sine hjem for publikum. Andre spennende spillesteder for kammerkonsertene er kirkene i Elverum, Våler, Gravberget og Stange. Elverum kirke er en korskirke bygd i 1736. Den er i tømmer, har 700 sitteplasser og et nytt orgel. Den tidligere kirken i Våler ble totalskadet av brann i 2009. Biskop Solveig Fiske innviet den nye kirken i pinsen 2015, den har vunnet flere arkitekturpriser, blant annet Statens byggeskikkpris, og er et reisemål for arkitekter faktisk fra hele verden. Gravberget kirke var en gave fra Borregaard i 1955. Kirken ble av magasinet Life kåret til et av de ti mest særpregede kirkebygg i verden. Kirken er formet som et grantre, og er en slags moderne stavkirke, rikt utsmykket med malerier av Torstein Rittun og Dag Frogner. Stange kirke er fra ca 1250, og er en av Norges eldste middelalderkirker. Fundamenter av enda eldre bygg er funnet under kirkeskipet. Stilen er en veksling mellom romansk og gotisk. Hamardomen, glassbygget med ruinene etter gamle Hamar domkirke, har alltid en helt spesiell atmosfære under konsertene. Bygget ble opprinnelig påbegynt i 1152 og sto ferdig i 1200. Den ble bygget etter forbilde fra Hallvardskatedralen i Oslo. Vernebygget av glass ble oppført i 1998 og er også et reisemål for arkitekter. Vernebygget har en fantastisk akustikk og brukes mye som konsertlokale.

Ungdomssymfonikerne

De unge musikerne øver inn ganske så utfordrende stykker til i alt tre store konserter: Åpningskonserten, Bernstein i 100 (som blir den del av det offisielle Bernstein-programmet Bernstein at 100) og Avslutningskonserten. I år står Bruckner, Bernstein, Grieg, Nielsen og Hillborg på den varierte musikalske menyen. Hver år inviteres kjente og ettertraktede dirigenter, og i år er det selveste Eliahu Inbal som leder åpningen, Wayne Marshall leder Bernstein i 100 og Johannes Gustavsson, (også kunstnerisk leder for US) svinger taktstokken på Avslutningskonserten – en skandinavisk aften.