Til innholdet

320 visninger

KultureltinitiativVelkommen til sesongåpning!

Tirsdag 29. januar kl 19.00 i Den Grønne Sal, Scandic Park Sandefjord med Truls Mørk, cello og Håvard Gimse, klaver

To av landets ledende internasjonale solister innleder Kulturelt Initiativs konsertsesong med et spenstig program bygd rundt
Claude Debussys og Benjamin Brittens Sonater for cello og klaver. Den Grønne Sal på Park Hotel minner om salene i slottene i Wien hvor komponister omgikk sine mesener. Vi ønsker nå å innvie denne salen som regionens nye, flotte kammermusikksal, og gjøre den klar til vår store Beethoven-festival i 2020.

Truls Mørk anses som en av vår tids absolutt fremste cellister. Han er solist med de beste orkestrene i de mest prestisjefylte konsertsaler over hele verden. Mørk har urfremført en rekke komposisjoner for cello – både som solist med orkester og innen kammermusikk. Tidlig i karrieren vant han store konkurranser som Tsjaikovskij-konkurransen i Moskva; han har vunnet Spelemannsprisen hele 5 ganger og har mottatt Anders Jahres Kulturpris. Truls Mørk er utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Truls Mørk

Håvard Gimse har konsertert i noen av de mest prestisjefylte saler rundt i hele verden – som Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Palais des Beaux Arts i Brüssel, Konzerthaus i Berlin osv. – og med mange av de ledende orkestrene. Gimse er professor ved Norges Musikkhøgskole og en kjær venn av Kulturelt Initiativ gjennom mange fantastiske konserter. Han har gjort en rekke innspillinger av norske verk og mottatt blant annet Sibeliusprisen og Griegprisen

Håvard Gimse

Billetter á kr 300,-/100,- selges på Hjertnes billettkontor, tlf. 33416760
Eller www.hjertnes.no


Nå i mørketiden er det godt å se framover mot våren og lysere tider, og vite at det da kommer nye flotte kulturopplevelser. Hele 40 forestillinger ligger der og venter på dere i Kulturelt Initiativs 2019–sesong under mottoet:
MENS VI VENTER PÅ BEETHOVEN!Dette blir en herlig oppladning til det store Beethoven-jubileet som vi feirer med en helårs festival i 2020.

Vi starter i Midtåsen skulpturpaviljong den 19. mai. I serien Måneskinnssonaten kommer solo-klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester, Leif Arne Tangen Pedersen, sammen med en strykekvartett fra orkesteret med primarius Elise Båtnes for å spille noe av det flotteste som er komponert av kammermusikk – Mozarts og Brahms klarinettkvintetter.

Lørdag den 22. juni – dagen før St. Hans, og på Midsommardagen i Sverige – blir det en ny Midtsommer festkonsert på Hjertnes. Musikk i en Nordisk Sommernatt er tittelen på konserten som gir oss herlige smakebiter på musikk fra de nordiske landene. Solister er blant annet Håvard Stensvold, baryton, og Ludvig Gudim, fiolin, og Vestfold Symfoniorkester står for alle godbitene av orkesterverk.

Midtåsen kulturfestival finner sted fra 7. til 21. juli – samme herlige sommerperiode som hvert år! Midtåsen barnefestival går som en festival i festivalen, og byr i 2019 på forestillingene Prøysen på Midtåsen og eventyroperaen Hans og Grete. Det er bare å glede seg – og aller mest komme på noen av de 36 forestillingene og fryde seg sammen med aktørene – barn, unge og topp, profesjonelle utøvere – og vårt entusiastiske publikum.

På høsten avsluttes forberedelsene til Beethoven-festivalen med Oslo strykekvartett – som spiller Haydn, Ligeti og Smetana den 18. august – og Guro Kleven Hagen på solo fiolin den 15. september.
Feiringen av Beethovens 250-års jubileum starter i Tomaskirken i Andebu den 29. januar 2020 – har konserter delt ut over hele året – og ender med en hyllest til den store mesteren med Ode til gleden på selveste 250-års dagen den 16. desember.

Følg oss gjerne på www.kultureltinitiativ.no og på Facebook.com/kultint


Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturell aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.

Sommerprogrammene her var svært populære, og besto av én scenisk oppsetning samt en rekke konserter. Hovedfokuset var på klassisk musikk: opera/operetter og kammerkonserter. Mozart og østerriksk musikk og kultur var sentralt, og vi hadde et nært samarbeid med Den Østerrikske Ambassade – noe vi hadde hatt helt siden 1991. Den gang ble det lagd en stor festival i byen i forbindelse med 200-års markeringen av Mozarts død. Besøk fra Mozarteum i Salzburg, operettene Flaggermusen, Den glade enke, Grevinne Mariza var høydepunkter sammen med feiring av Schubert 200 år og Østerrike 1000 år. På bakgrunn av innsatsen for østerriksk musikk og kultur mottok vår kunstneriske leder Det Østerrikske Æreskors for Vitenskap og Kunst i 2001.

Den største suksessen i Mozarthaven var da vi greide det som egentlig skulle være umulig: å få rettighetene til en scenisk framføring av Porgy and Bess i forbindelse med George Gershwins 100-års jubileum i 1998. Den aller første Bess fra 1935 – Anne Brown – var den som fikk tillatelsen gjennom Gershwin-familien, og som sto for regien av forestillingen. Hele bakgården ble bygd om til Catfish Row, og publikum ble som innbyggere i denne slitte fiskerlandsbyen.

I 2002 utvidet foreningen spillerperiode i sin iver over å få til aktivitet på Hjertnes Amfi. Utescenen hadde stått så godt som ubrukt siden Hjertnes var ny i 1975. Midtsommer festkonsert het den nye satsningen, og det første året feiret vi Richard Rodgers 100-års dag med konserten Rodgers & Hammerstein Gala Concert. Begeistringen var stor, og allerede første året måtte vi sette opp to konserter samme dag. Midtsommer festkonserten har inneholdt mange spennende prosjekter som fremførelse av en del melodier fra Phantom of the opera i et samarbeid med New York Pops Orchestra, Show Boat in Concert og Cole Porter Celebration Concert. Det største begivenheten var da selveste Dame Kiri Te Kanawa var solist sammen med Thomas Ruud i 2011.

I forbindelse med Mozart 250-års jubileum i 2006 satset vi for fullt, og arrangerte opera og konserter gjennom hele året. Vi fattet også stor interesse for Midtåsen som kulturarena allerede i 2007 da prakteiendommen ble åpnet for allmenheten. Midtåsen barnefestival ble dannet som den eneste barne/familiefestival i landet som er tuftet på klassisk musikk og temaer. Flere nye typer konserter ble resultatet av den inspirasjon vi fikk på eiendommen. Kulturelt Initiativ er den institusjon som har gjort mest for å utvikle Midtåsen som kulturarena – nå snart gjennom hele 350 forestillinger. Vi er stolte av det, ønsker fortsatt å videreutvikle vårt konsept der, og endret i 2015 navnet på sommerfestivalen til Midtåsen kulturfestival. Vi arbeider stadig for å videreutvikle Midtåsen som en fyrtårnsarena for klassisk musikk i regionen – og Midtåsen barne-festival som en fyrtårnsfestival i presentasjon av klassisk musikk for barn, unge og familier på landsbasis.

Vi er allerede i gang med planleggingen av en helårs festival i forbindelse med Beethovens 250-års jubileum i 2020, og har allerede inngått samarbeid med ledelsen ved Beethoven-Haus i Bonn om flere markeringer. Festivalen vil vare fra slutten av januar og til og med Beethovens fødselsdag den 16. desember.


Kulturelt Initiativ

www.kultureltinitiativ.no

Følg oss på