Til innholdet

2040 visninger

KultureltinitiativLUDWIG VAN BEETHOVEN 250 ÅR!

Endelig kan vi ønske velkommen til det store jubileet! Ludwig van Beethoven ble født i Bonn i 1770, og nå i 2020 fryder en hel musikkverden seg over å feire ham! Hvilke utrolige musikalske gaver han skjenket verden – for en energi – og for noen følelser! Med sin geniale skaperevne snudde han opp ned på hele musikkverden – det ble et være eller ikke være gjennom hans unike utfoldelse. Derfor ønsker vi å invitere til en musikalsk og historisk feiring under mottoet

TO BEethoven – or not TO BEethoven!

Fra åpningen i verdens første og eneste sansekirke – Tomaskirken på døvesenteret Signo i Andebu – den 29. januar, og til den store bursdagsfeiringen på Hjertnes kulturhus den 16. desember, kan man bli med på en unik reise. Gjennom solist-, kammer- og orkesterkonserter med landets fremste utøvere – og med musikere som kommer som gjester fra Beethovens to byer Bonn og Wien – er du velkommen til å ta del i det største bursdagsselskapet vi noen gang har arrangert!

Det blir en fryd – FREUDE

 Billettsalg på hjertnes.no


TO BEethoven – or not TO BEethoven

Pastorale-prosjektet – B 3 K

Midtåsen kultur- og barnefestival

TO BEethoven – or not TO BEethoven

Ludwig van Beethoven er et av de største musikalske genier verden noen gang har sett. Han ble født i Bonn den 16. desember 1770, og fra Beethoven-Haus – huset der han ble født – ledes nå den store internasjonale festivalen BTHVN2020. Vi presenterte vår helårige festivalplan for ledelsen i Bonn allerede i 2017, og er stolte over å være utnevnt som én av BTHVN2020s internasjonale partnere.

Beethoven led den verste skjebne en komponist kan oppleve – han ble døv.

Symboleffekten ved at åpningen av vår festival finner sted i verdens første og eneste sansekirke – Tomaskirken på døvesenteret Signo i Andebu – blir derfor meget sterk. I kirken er det bygd inn 54 vibrasjonselementer i gulvet slik at man kan føle musikkens vibrasjoner – på sammen måte som Beethoven må ha gjort. Her tilrettelegger vi for en presentasjon av mesteren og hans musikk for de døve og døv/blind-fødte beboerne samt for vårt trofaste publikum. Konsertforedraget er bygd rundt Appassionata-sonaten og perioden 1802 -1804 – tiden da Beethoven erkjente overfor seg selv at han ble døv og skrev sitt Heiligenstadt testamente.

Gjennom hele året vil de fremste norske, internasjonale solister, kammerensembler og orkestre gi oss Beethoven på sitt beste. En rekke av de gode, regionale utøverne og unge talenter deltar også, og sprer en herlig entusiasme i vårt nærmiljø. Samarbeidet med Bonn og Wien gir festivalen et ekstra internasjonalt preg!

Festivalen avsluttes like symbolsk sterkt som den startet. På selve 250-års dagen vil 250 ungdommer fra regionens Musikk/Dans/Drama-linjer framføre Beethovens 9. symfoni sammen med 4 topp, profesjonelle sangsolister og Vestfold symfoniorkester. Det er de unge som skal ta verden og kulturlivet videre – derfor setter vi dem i høysetet! Når soli, kor og orkester i sluttsatsens jubelbrus forkynner: Alle Menschen werden Brüder – alle mennesker er som brødre og godt forlikte – så gir det virkelig et håp for framtiden!PROGRAMMET

ONSDAG 29. JANUAR  

Festivalåpning – Tomaskirken, Signo i Andebu

Konsertforedrag – Tor Espen Aspaas


LØRDAG 15. FEBRUAR

Den Heroiske Konsert

Eroica-symfonien og Keiserkonserten

Håvard Gimse, klaver – Vestfold symfoniorkester

Hjertnes kulturhus kl 18.00


SØNDAG 16. FEBRUAR

De 3 B-er! Beethoven, Bonaparte og Bernadotte

Foredrag med musikk – Nora Taksdal

Gobelin-galleriet, Scandic Park Sandefjord kl 18.00


SØNDAG 15. MARS

Oslo strykekvartett

Beethoven og Britten

Den Grønne Sal, Scandic Park Sandefjord kl 18.00


SØNDAG 19. APRIL

Grieg Trio

Beethoven og Schostakovitsj – klavertrioer

Arnebergstuen, Midtåsen kl 18.00


SØNDAG 10. MAI

Vårsonaten etc.

Guro K. Hagen, fiolin, Håvard Gimse, klaver

Stokke kirke kl 18.00


FREDAG 29. MAI – 1. JUNI*

Beethoven-pinse med Tor Espen Aspaas, klaver

Samtlige 32 klaversonater i 6 konserter

Den Grønne Sal, Scandic Park Sandefjord

*Fredag 29.05 kl 19.00 – lørdag 30.05 og søndag 31.05 kl 12.00 og 18.00 – mandag 01.06 kl 12.00


For Pastorale-prosjektet og B 3 K den 5. og 6. juni og Midtåsen kultur- og barnefestival i perioden 5. til 19. juli, vennligst se egen informasjon.


SØNDAG 30. AUGUST

Ssens Trio

Beethovens stryketrioer etc.

Andebu kirke kl 18.00


SØNDAG 20. SEPTEMBER

Elise Båtnes, Louisa Tuck og Håvard Gimse

Beethovens klavertrioer etc.

Arnebergstuen, Midtåsen kl 18.00


FREDAG 9. – 11. OKTOBER

Engegårdkvartetten og Eivind H. Ringstad

Strykekvartetter og kvintetter

Beethoven, Mozart og Brahms etc.

Den Grønne Sal, Scandic Park Sandefjord

*Fredag 09.10 kl 19.00 – lørdag 10.10 og søndag 11.10 kl 18.00


LØRDAG 14. NOVEMBER

Oslo filharmoniske orkester

Hjertnes kulturhus kl 18.00


SØNDAG 13. DESEMBER

Beethovens 9. symfoni

Vestfold symfoniorkester, kor og solister

Hjertnes kulturhus kl 18.00


ONSDAG 16. DESEMBER

Ode til gleden for barn og unge!

250-års feiring med soli, kor og orkester

Hjertnes kulturhus kl 19.00


Pastorale-prosjektet – B 3 K


Beethoven var en naturelsker. Dette gjenspeiles spesielt i hans 6. symfoni, Pastorale-symfonien. På Verdens miljøverndag den 5. juni 2020 planlegger De Forente Nasjoner og Beethoven-Haus et globalt samarbeid om The Pastoral Project. De ønsker å sette fokus på miljøvern gjennom naturelskeren Ludwig van Beethoven. FNs generalsekretær António Guterres er prosjektet høye beskytter.

Kulturelt Initiativ ble spurt om å delta i prosjektet allerede i 2017, og vi er nå Member of Beethoven Pastoral Project. Vår logo, som er bygd på utsagnet To be – or not to be, kan også relateres til vern av vår klode – da mange dessverre frykter at det nærmer seg et være eller ikke være for vårt hjem – Jorden!

Det er for tiden et fantastisk engasjement for miljøvern blant den yngre generasjon. Vi ønsker å koble dette engasjementet med Beethovens musikk, og inviterer videregående skoler med Musikk-Dans-Drama-linjer, kulturskoler, miljøvernsorganisasjoner, grunnskolene, kor og korps til å delta i B 3 K: Klima – Kultur – Kreativitet! Vi anmoder de unge om å holde appeller for miljøvern, spille Beethoven i original eller i egne arrangementer, danse ballett til denne musikken, og knytte det opp mot litteratur og drama. I forlengelsen av Verdens miljøverndag inviteres det lørdag den 6. juni til en miljøvandring til fire unike symbolarenaer med fokus på:

Vår framtid – ved skulpturen Mor med nyfødt barn i Byparken

Ungdommen – ved skulpturen Vi ere en nasjon vi med – vi små en alen lange på Torvet

Global oppvarming – ved Antarktis-monumentet i Thor Dahls gate

Forurensing av havet – ved Poseidon-skulpturen i Badeparken


  1. juni: Beethovens Pastorale-symfoni og fiolinkonsert –

Henning Kraggerud, fiolin

Oslofjord kammerfilharmoni og Kongelige norske marines musikkorps Dag Nilssen, dirigent

Hjertnes kulturhus kl. 19.00


  1. juni: B 3 K med start i Byparken kl. 12.00.

 


Midtåsen kultur- og barnefestival


Måneskinnssonaten er et av de mest spilte verkene til Beethoven, og begeistringen var stor da vi oppdaget at juli måneds fullmåne sammenfaller med starten av Midtåsen kulturfestival den 5. juli 2020. Vi måtte klype oss i armen – og frydet oss over den unike muligheten til å oppleve hele Klaversonate nr. 14, opus 27, nr. 2 i ciss-moll – Quasi una fantasia – mens fullmånen svever over sommerhimmelen og fargelegger fjorden i gull!

Beethovens tittel gir jo da virkelig mening: det blir som en fantasi! Og i to hele uker skal fantasien til en rekke komponister og musikere sette sitt preg på Midtåsen. Beethoven reiste selv som pianist til Wien – først i 1787 og så 1792 – og vi får besøk av en av dagens Bonn-pianister – Susanne Kessel. Hun har satt i gang et imponerende prosjekt: 250 pianostykker for Beethoven – hvor 250 forskjellige komponister fra hele verden har komponert en hyllest til Beethoven og hans musikk i anledning jubileet. Hun kommer ikke til å spille alle 250……….

Fra Wien får vi besøk av et kammerensemble som tar oss med fra opus 1, og rekken av norske, internasjonale musikere gir oss et bredt spekter av klassisk musikk på sitt beste. Alt med en relasjon til den store mester! Vi føler oss svært privilegerte som har fått til det internasjonale samarbeidet – og synes det her oppstår en spennende musikalsk og geografisk trekant med Bonn og Wien som hjørnene på grunnlinjen og Sandefjord på toppen!

Midtåsen barnefestival spilles fra den 7. til den 19. juli. Hans og Grete likte seg så godt på Midtåsen sommeren 2019, så de ønsker å ta turen tilbake i 2020 – selv om det er fryktelig mange hekser i skogen der oppe.

Om Ludvig har noe å bidra med for barna? Ja, det får tiden vise……

Programmet i sin helhet offentliggjøres primo mars – men notér dere gjerne datoene 5. til 19. juli allerede nå.Følg oss gjerne på www.kultureltinitiativ.no og på Facebook.com/kultint eller her Facebook.com/B3Ckultureltinitiativ


Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturell aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.

Sommerprogrammene her var svært populære, og besto av én scenisk oppsetning samt en rekke konserter. Hovedfokuset var på klassisk musikk: opera/operetter og kammerkonserter. Mozart og østerriksk musikk og kultur var sentralt, og vi hadde et nært samarbeid med Den Østerrikske Ambassade – noe vi hadde hatt helt siden 1991. Den gang ble det lagd en stor festival i byen i forbindelse med 200-års markeringen av Mozarts død. Besøk fra Mozarteum i Salzburg, operettene Flaggermusen, Den glade enke, Grevinne Mariza var høydepunkter sammen med feiring av Schubert 200 år og Østerrike 1000 år. På bakgrunn av innsatsen for østerriksk musikk og kultur mottok vår kunstneriske leder Det Østerrikske Æreskors for Vitenskap og Kunst i 2001.

Den største suksessen i Mozarthaven var da vi greide det som egentlig skulle være umulig: å få rettighetene til en scenisk framføring av Porgy and Bess i forbindelse med George Gershwins 100-års jubileum i 1998. Den aller første Bess fra 1935 – Anne Brown – var den som fikk tillatelsen gjennom Gershwin-familien, og som sto for regien av forestillingen. Hele bakgården ble bygd om til Catfish Row, og publikum ble som innbyggere i denne slitte fiskerlandsbyen.

I 2002 utvidet foreningen spillerperiode i sin iver over å få til aktivitet på Hjertnes Amfi. Utescenen hadde stått så godt som ubrukt siden Hjertnes var ny i 1975. Midtsommer festkonsert het den nye satsningen, og det første året feiret vi Richard Rodgers 100-års dag med konserten Rodgers & Hammerstein Gala Concert. Begeistringen var stor, og allerede første året måtte vi sette opp to konserter samme dag. Midtsommer festkonserten har inneholdt mange spennende prosjekter som fremførelse av en del melodier fra Phantom of the opera i et samarbeid med New York Pops Orchestra, Show Boat in Concert og Cole Porter Celebration Concert. Det største begivenheten var da selveste Dame Kiri Te Kanawa var solist sammen med Thomas Ruud i 2011.

I forbindelse med Mozart 250-års jubileum i 2006 satset vi for fullt, og arrangerte opera og konserter gjennom hele året. Vi fattet også stor interesse for Midtåsen som kulturarena allerede i 2007 da prakteiendommen ble åpnet for allmenheten. Midtåsen barnefestival ble dannet som den eneste barne/familiefestival i landet som er tuftet på klassisk musikk og temaer. Flere nye typer konserter ble resultatet av den inspirasjon vi fikk på eiendommen. Kulturelt Initiativ er den institusjon som har gjort mest for å utvikle Midtåsen som kulturarena – nå snart gjennom hele 350 forestillinger. Vi er stolte av det, ønsker fortsatt å videreutvikle vårt konsept der, og endret i 2015 navnet på sommerfestivalen til Midtåsen kulturfestival. Vi arbeider stadig for å videreutvikle Midtåsen som en fyrtårnsarena for klassisk musikk i regionen – og Midtåsen barne-festival som en fyrtårnsfestival i presentasjon av klassisk musikk for barn, unge og familier på landsbasis.

Vi er allerede i gang med planleggingen av en helårs festival i forbindelse med Beethovens 250-års jubileum i 2020, og har allerede inngått samarbeid med ledelsen ved Beethoven-Haus i Bonn om flere markeringer. Festivalen vil vare fra slutten av januar og til og med Beethovens fødselsdag den 16. desember.