Til innholdet

784 visninger

KultureltinitiativGJØR KLAR FOR DEN STORE FEIRINGEN!

( Konsertkalender lenger ned på siden )

Mottoet for årets sesong er MENS VI VENTER PÅ BEETHOVEN, og dette har gitt oss inspirasjon til å lage en variert og spennende sesong. Hva var hans bakgrunn? Hvem var operative i hans samtid – hvem ble inspirert av hans virke? Det kan det være nyttig å ha kunnskap om før vi feirer med en helårs festival i anledning mesterens 250-års jubileum i 2020.


Ludvig Gudim – Årets fokusmusiker.

Konsertene i serien Måneskinnssonaten i Midtåsen skulpturpaviljong starter med en kvintett fra Oslo Filharmoniske orkester den 19. mai. Soloklarinettist Leif Arne T. Pedersen og en strykekvartett med Elise Båtnes som primarius byr på Mozarts og Brahms’ klarinettkvintetter – noe av det ypperste av kammermusikk. Serien fortsetter på sensommeren, den 18. august, med Oslo Strykekvartett. De spiller musikk av Haydn, Ligeti og Smetana. Ved fullmånen i september avslutter Guro Kleven Hagen med J. S. Bachs praktfulle musikk for solo fiolin.


Musikk i en nordisk sommernatt er tittelen på årets Midtsommer festkonsert. Lørdag den 22. juni er Hjertnes stedet for å feire midtsommer med musikken til en rekke av de store nordiske komponistene – og ikke minst for å høre hvordan de beskriver sommernettene.

MIDTSOMMER FESTKONSERT

Den 22. juni kl 18.00 er det klart for årets utgave av den tradisjonsrike Midtsommer festkonsert – denne gangen med tittelen Musikk i en nordisk sommernatt! Nordiske komponister har funnet stor inspirasjon i de nordiske sommernettene, og når konserten finner sted på selveste Midsommardagen i Sverige og dagen før St. Hans her hos oss, så er det flott å presentere mye av denne herlige musikken. Med komposisjonene til blant andre Hugo Alfvén, Jean Sibelius, Carl Nielsen, Edvard Grieg, Johan Svendsen osv. inviterer vi til en virkelig romantisk feiring av midtsommer.

Sammen med Vestfold symfoniorkester og regionale dansere har vi gleden av å presentere 3 flotte solister – to sangere og én fiolinist.

Sopranen Beate Mordal og bass-barytonen Håvard Stensvold har begge sin utdannelse fra det fantastiske Operaakademiet i København og pedagogen Susanna Eken. Mordal har gjort en rekke roller her hjemme og har gjestet The Longborough Festival Opera samt festivalen i Aix-en-Provence. I våres sang hun i Ariadne auf Naxos ved Theâtre Champ-Elysées i Paris. Stensvold følger i sin fars fotspor og har sunget en rekke roller ved blant annet Det Kongelige Teater i København, Den Norske Opera og Drottningholm Slottsteater. Det er en glede å presentere slike nye, utmerkede sangere.

Men – det har alltid vært viktig for oss å presentere morgendagens store aktører. I fjor hoppet Ludvig Gudim inn på kort varsel under Midtåsen kulturfestival – og han gjorde det med stor bravur! Gudim studerer for tiden ved Julliard School of Music i New York – en av de mest prestisjefylte utdanningsinstitusjonene – og han er plukket ut som én av svært få studenter hos en av verdens fremste fiolinister, Itzak Perlman. Nylig vant Gudim en solistkonkurranse, og var solist i Alice Tully Hall i Lincoln Center of the Performing Arts den 25. februar. Til sommeren er han Årets fokusmusiker hos oss!

Billetter á kr 300,-/100,- (barn/unge under 18 år) fås kjøpt på Hjertnes kulturhus, tlf. 33416760 – og på hjertnes.noChristian Ihle Hadland gjør åpningskonserten vår.

Med Christian Ihle Hadland på klaver betyr det at vi får en pangåpning av årets Midtåsen kulturfestival den 7. juli. Fram til den 21. juli kan dere oppleve flere av landets fremste nasjonale og internasjonale utøvere framføre musikk som kler de flotte rammene i Arnebergstuen og skulpturpaviljongen – og som er i tråd med: Mens vi venter på Beethoven. Selvsagt er hans musikk også i høyeste grad til stede.


Alle aktørene gleder seg til en ny konsert under fullmånen i parken den 14. juli; under barnefestivalen kan dere møte Hans og Grete og Prøysen, og de daglige Cafékonsertene er anledningene da vi stifter bekjentskap med ny musikk, nye utøvere og møter nye hyggelige venner.

Vi håper dere lar dere friste av det spennende programmet som består av hele 40 forestillinger, og vi gleder oss virkelig til å se dere ved en rekke anledninger!


KONSERTKALENDER

Søndag 7. juli
kl 19.00: Christian Ihle Hadland, klaver – Arnebergstuen
Beethoven, Weber, Schönberg og Berg

Tirsdag 9. juli
kl 12.00: Cafékonsert
kl 17.00: Nypremiere: Prøysen på Midtåsen

Onsdag 10. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Premiere: Hans og Grete
kl 19.00 Amerikansk Gullalder II – Porter, Kern og Berlin – Arnebergstuen
Ivar A. Waagaard, klaver, og festivalens sangere

Torsdag 11. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Prøysen på Midtåsen

Fredag 12. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Hans og Grete
kl 19.00 Trio med kjeglespill og Mozart – Arnebergstuen
P. Xhonneux, klarinett, E. H. Ringstad, bratsj, T. R. Kvam, klaver
Mozart, Schumann, Kurtag og Francaix

Lørdag 13. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 15.00 Silence Concert – E. H. Ringstad, bratsj, L. Gudim, fiolin
Midtåsen skulpturpaviljong
kl 17.00 Prøysen på Midtåsen
kl 19.00 Fransk aften – Bankettsalen, Scandic Park Sandefjord (venteliste)

Søndag 14. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 15.00 Silence Concert – L. Gudim, fiolin, M. Kammler, cello
Midtåsen skulpturpaviljong
kl 17.00 Hans og Grete
kl 21.00 Måneskinnssonaten – parken på Midtåsen

Tirsdag 16. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Prøysen på Midtåsen
kl 19.00 Engegårdkvartetten – Arnebergstuen
Beethoven, Webern og Brahms

Onsdag 17. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Hans og Grete

Torsdag 18. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Prøysen på Midtåsen
kl 19.00 SB – inspirasjon fra Beethoven – Arnebergstuen
L. Gudim, fiolin, E. H. Ringstad, bratsj, M. Kammler, cello, D. Meier, klaver.
Schubert, Beethoven og Brahms

Fredag 19. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 17.00 Hans og Grete
kl 19.00 Operetteaften – Arnebergstuen (venteliste)

Lørdag 20. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 15.00 Silence Concert – E. H. Ringstad, bratsj, L. Gudim, fiolin
Midtåsen skulpturpaviljong
kl 17.00 Prøysen på Midtåsen

Søndag 21. juli
kl 12.00 Cafékonsert
kl 15.00 Silence Concert – L. Gudim, fiolin, M. Kammler, cello
Midtåsen skulpturpaviljong
kl 17.00 Hans og Grete

BILLETTPRISER
Kr 150,- – Forestillingene i Midtåsen Barnefestival
Kr 100,-/200,- – Cafékonserter (billettene selges på stedet)
Kr 200,- – Silence Concert.*
Kr 300,- – Måneskinnssonaten, parken Midtåsen*
Kr 400,- – Konsertene i Arnebergstuen (inkl.drikke)
Kr 995,- – Fransk aften og Operetteaften! – 5 retters meny og underholdning (eks. drikke) (venteliste)*

Billettsalget starter den 2. mai hos Norli bokhandel, Storgaten 9 – tlf 476 58 439 og på Hjertnes kulturhus – tlf. 33416760 eller hjertnes.no
*Barn/unge under 18 år: kr 100,- for Silence Concert og Måneskinnssonaten
kr 200,- kammerkonsertene i Arnebergstuen (inkl. drikke)Dette blir en herlig oppladning til det store Beethoven-jubileet som vi feirer med en helårs festival i 2020.

Vi starter i Midtåsen skulpturpaviljong den 19. mai. I serien Måneskinnssonaten kommer solo-klarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester, Leif Arne Tangen Pedersen, sammen med en strykekvartett fra orkesteret med primarius Elise Båtnes for å spille noe av det flotteste som er komponert av kammermusikk – Mozarts og Brahms klarinettkvintetter.

Lørdag den 22. juni – dagen før St. Hans, og på Midsommardagen i Sverige – blir det en ny Midtsommer festkonsert på Hjertnes. Musikk i en Nordisk Sommernatt er tittelen på konserten som gir oss herlige smakebiter på musikk fra de nordiske landene. Solister er blant annet Håvard Stensvold, baryton, og Ludvig Gudim, fiolin, og Vestfold Symfoniorkester står for alle godbitene av orkesterverk.

Midtåsen kulturfestival finner sted fra 7. til 21. juli – samme herlige sommerperiode som hvert år! Midtåsen barnefestival går som en festival i festivalen, og byr i 2019 på forestillingene Prøysen på Midtåsen og eventyroperaen Hans og Grete. Det er bare å glede seg – og aller mest komme på noen av de 36 forestillingene og fryde seg sammen med aktørene – barn, unge og topp, profesjonelle utøvere – og vårt entusiastiske publikum.

På høsten avsluttes forberedelsene til Beethoven-festivalen med Oslo strykekvartett – som spiller Haydn, Ligeti og Smetana den 18. august – og Guro Kleven Hagen på solo fiolin den 15. september.
Feiringen av Beethovens 250-års jubileum starter i Tomaskirken i Andebu den 29. januar 2020 – har konserter delt ut over hele året – og ender med en hyllest til den store mesteren med Ode til gleden på selveste 250-års dagen den 16. desember.

Følg oss gjerne på www.kultureltinitiativ.no og på Facebook.com/kultint


Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturell aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.

Sommerprogrammene her var svært populære, og besto av én scenisk oppsetning samt en rekke konserter. Hovedfokuset var på klassisk musikk: opera/operetter og kammerkonserter. Mozart og østerriksk musikk og kultur var sentralt, og vi hadde et nært samarbeid med Den Østerrikske Ambassade – noe vi hadde hatt helt siden 1991. Den gang ble det lagd en stor festival i byen i forbindelse med 200-års markeringen av Mozarts død. Besøk fra Mozarteum i Salzburg, operettene Flaggermusen, Den glade enke, Grevinne Mariza var høydepunkter sammen med feiring av Schubert 200 år og Østerrike 1000 år. På bakgrunn av innsatsen for østerriksk musikk og kultur mottok vår kunstneriske leder Det Østerrikske Æreskors for Vitenskap og Kunst i 2001.

Den største suksessen i Mozarthaven var da vi greide det som egentlig skulle være umulig: å få rettighetene til en scenisk framføring av Porgy and Bess i forbindelse med George Gershwins 100-års jubileum i 1998. Den aller første Bess fra 1935 – Anne Brown – var den som fikk tillatelsen gjennom Gershwin-familien, og som sto for regien av forestillingen. Hele bakgården ble bygd om til Catfish Row, og publikum ble som innbyggere i denne slitte fiskerlandsbyen.

I 2002 utvidet foreningen spillerperiode i sin iver over å få til aktivitet på Hjertnes Amfi. Utescenen hadde stått så godt som ubrukt siden Hjertnes var ny i 1975. Midtsommer festkonsert het den nye satsningen, og det første året feiret vi Richard Rodgers 100-års dag med konserten Rodgers & Hammerstein Gala Concert. Begeistringen var stor, og allerede første året måtte vi sette opp to konserter samme dag. Midtsommer festkonserten har inneholdt mange spennende prosjekter som fremførelse av en del melodier fra Phantom of the opera i et samarbeid med New York Pops Orchestra, Show Boat in Concert og Cole Porter Celebration Concert. Det største begivenheten var da selveste Dame Kiri Te Kanawa var solist sammen med Thomas Ruud i 2011.

I forbindelse med Mozart 250-års jubileum i 2006 satset vi for fullt, og arrangerte opera og konserter gjennom hele året. Vi fattet også stor interesse for Midtåsen som kulturarena allerede i 2007 da prakteiendommen ble åpnet for allmenheten. Midtåsen barnefestival ble dannet som den eneste barne/familiefestival i landet som er tuftet på klassisk musikk og temaer. Flere nye typer konserter ble resultatet av den inspirasjon vi fikk på eiendommen. Kulturelt Initiativ er den institusjon som har gjort mest for å utvikle Midtåsen som kulturarena – nå snart gjennom hele 350 forestillinger. Vi er stolte av det, ønsker fortsatt å videreutvikle vårt konsept der, og endret i 2015 navnet på sommerfestivalen til Midtåsen kulturfestival. Vi arbeider stadig for å videreutvikle Midtåsen som en fyrtårnsarena for klassisk musikk i regionen – og Midtåsen barne-festival som en fyrtårnsfestival i presentasjon av klassisk musikk for barn, unge og familier på landsbasis.

Vi er allerede i gang med planleggingen av en helårs festival i forbindelse med Beethovens 250-års jubileum i 2020, og har allerede inngått samarbeid med ledelsen ved Beethoven-Haus i Bonn om flere markeringer. Festivalen vil vare fra slutten av januar og til og med Beethovens fødselsdag den 16. desember.


Kulturelt Initiativ

www.kultureltinitiativ.no

Følg oss på