Til innholdet

PER BOYE HANSEN BLIR NY OPERASJEF I PRAHA

Publisert: 06.09.2018Den Norske Opera & Balletts tidligere operasjef, Per Boye Hansen, er utnevnt til ny kunstnerisk leder av Praha nasjonalteater, opera og statsopera. Bak denne tittelen skjuler det seg tre gamle teaterbygninger, to operakompanier med hvert sitt orkester og kor, og et stort ensemble, som til sammen presenterer over 300 forestillinger i året.

– Jeg føler meg beæret og ydmyk over denne store muligheten til å få arbeide i Praha med sin fantastiske operatradisjon, sier Per Boye Hansen. – Prahas unike operahistorie, de to kompaniene og tre vakre operahus, er et enormt bidrag til den internasjonale operaverden. Jeg ser virkelig frem til å utvikle kompaniet sammen med alle mine nye kolleger.

Han uttrykker også stor respekt for tsjekkisk operatradisjon: – Komponister som Smetana, Dvořák, Martinů og Janáček representerer en unik del av operahistorien – ganske oppsiktsvekkende med tanke på dette relativt lille landet og den språkgruppen det tilhører. Nivået i begge operakompaniene ved Praha nasjonalteater, opera og statsopera trenger å styrkes i møte med internasjonal konkurranse. Jeg føler meg svært motivert til å bruke min erfaring og kompetanse for å øke operaens rykte og styrke dens posisjon, avslutter Boye Hansen.

Nasjonalteaterets direktør Jan Burian beskriver planene for kompaniet fremover slik: – Vi må fortsette å dyrke hver av de tre scenenes egenart ved å hente inn fremragende dirigenter og ved administrativt å vie hver enkelt forestilling stor oppmerksomhet. Å besøke opera bør være en hovedattraksjon når man besøker Praha.
Per Boye Hansen tiltrer stillingen i august 2019.

Bilde: Per Boye Hansen utenfor Praha nasjonalteater, opera og statsopera. Foto: ND Hana Smejkalová