Til innholdet

PETER GRIMES PÅ TURNÉ

Publisert: 20.11.2019Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester hadde i 2017 stor suksess med sin semikonsertante oppsetning av Benjamin Brittens opera Peter Grimes. Fremførelsene på Festspillene i Bergen og Edinburgh International Festival fikk strålende anmeldelser og ble på slutten av året ført opp på avisen The Guardians 10-på-toppliste «Best of classical Music of 2017».

Nå står Oslo og London for tur for denne opplevelsen – i tillegg til at bergenserne får muligheten til et gjensyn 21. november. Lørdag 23. november blir den fremført på Den Norske Opera & Balletts hovedscene, og en uke senere i Royal Festival Hall i London. Stuart Skelton spiller tittelrollen, slik han gjorde i 2017. Med seg har han Bergen Filharmoniske Kor, Royal Northern College of Music Choir, Edvard Grieg Kor og Collegium Musicum, Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Edward Gardner.

Brittens tragiske opera byr på mektig og stemningsfull musikk, og maler et levende bilde av et samfunn preget av mistenksomhet, sladder og mobbing. Den er inspirert av Georg Crabbes diktsamling The Borough fra 1810, bearbeidet av Britten og hans partner, den kjente tenoren Peter Pears. Historien handler om fiskeren Peter Grimes i en liten landsby på Englands østkyst. Han stilles for retten etter at hans unge lærling døde til sjøs. Lokalbefolkningen er overbevist om at Grimes var skyld i dødsfallet, men han slipper fri med pålegg om ikke å bruke lærlinger mer. Grimes tar ikke hensyn til rettens advarsel og får snart tak i en ny gutt på fattighuset. Noe senere dør også denne gutten. Landsbybefolkningen samler seg for å ta Grimes. Han mister forstanden, og den gamle skipskapteinen Balstrode gir ham beskjed om dra til havs for å drukne seg.

For mer informasjon, se her.

Bilde: Peter Grimes (Stuart Skelton) og hans lærling. Foto: Monika Kolstad