Til innholdet

PETR POPELKA TIL KRINGKASTINGSORKESTRET

Publisert: 27.11.2019Fra neste høst overtar tsjekkiske Petr Popelka (33) Miguel Harth-Bedoyas stilling som sjefdirigent for Kringkastingsorkestret. Orkesterets første møte med Popelka var på turné til Nord-Norge tidligere i høst; et magisk, musikalsk møte som gjorde sterkt inntrykk på både orkester og dirigent. Forslaget om Petr Popelka som sjefdirigent kom opp kort etter turneen og ble møtt med begeistring fra KORK-musikerne. Han er en stigende dirigentstjerne, som på veien opp velger Kringkastingsorkestret.

Popelka er født i 1986, og har en allsidig bakgrunn. Han har studert klaver og kontrabass og spiller fortsatt klaver på profesjonelt nivå, parallelt med sin jobb som alternerende solobassist i Staatskapelle Dresden. Han har studert direksjon med flere av de store dirigentene, og mottok Neme Järvi-prisen for beste unge dirigent i 2017. Han er i inneværende sesong dirigent-stipendiat i NDR Elphilharmonie i Hamburg og er stadig mer etterspurt som dirigent i hele Europa, spesielt som operadirigent; han hadde sin Norges-debut i Den Norske Opera & Ballett og skal også dirigere Arktisk Filharmoni i inneværende sesong.

Petr Popelka er også komponist, og har med det et hjerte for den helt nye musikken.

– Det er sjeldent med en dirigent med så mange musikalske bein å stå på: bassist, pianist, komponist og dirigent. Vi har å gjøre med en ekte musikerpersonlighet, mener orkestersjef Rolf Lennart Stensø i KORK, som også påpeker at Popelka er spesiell i det å være en uavhengig musiker, uten et internasjonalt management i ryggen. – Mitt inntrykk er at Petr har en helt særegen forståelse av hvordan orkesteret med sine enkeltmusikere fungerer. Jeg mener bestemt at vi har valgt en ekte musiker!

Petr Popelka er svært glad for sjefdirigentjobben og sier at han kjente kontakten med musikerne fra første stund:

– Vi nærmet oss musikken på samme naturlige måte. Vi delte følelsene for musikken. Dette er som en drøm som går i oppfyllelse!

Bilde: Petr Popelka. Foto: Javier Ernesto Auriss Chaves / NRK