Til innholdet

AN IDEA

Publisert: 26.08.2019Rudnev The Old Lime Tree. Arnold Fantasy, Op 107. Barrios Mangoré La Catedral José Sonata para Guitarra Brouwer An Idea (Passacaglia for Eli)
Kristina Vårlid (gitar)
Simax (www.simax.no ) PSC1369 (51 minutter)

Dette er den Stavanger-født gitaristen Kristina Vårlids debutplate. Hun ble født i 1994, var elev av Allan Neave i Skottland, Sabrina Vlaskalic i Groningen, tok eksamen i 2017, hvoretter hun har fortsatt sine studier med Otto Tolonen og Erik Stenstadvold i Oslo. Det lille sporet An Idea, er en kort hyllest til den kanadiske gitaristen og akademikeren Eli Kassner, komponert av den store kubanske gitarist-komponisten Leo Brouwer (f. 1939), som Vårlid har arbeidet med (CD-heftet viser et bilde av de to sammen i Groningen i 2017).

Vårlids måte å spille denne miniatyrperlen på, og likeledes Sergej Rudnevs milde folkesang-fantasi The Old Lime Tree, er typisk for hennes tilnærming til alle verkene her, uansett hvor stor spredning det er i tid, stil og uttrykk. Hun har en fin følelse for linjer og får en fin klang ut av instrumentet. Hennes tekniske fingerferdighet og musikalitet blir virkelig satt på prøve i den syv-satsige Fantasy for guitar, komponert i 1971 til Julian Bream av Malcolm Arnold (1921-2006), samt en del av en serie (vanligvis enkeltsatsige) fantasier for standardutvalget av klassiske instrumenter. Arnolds sekvens med Scherzo, Ariettaer, Fughettaer og March, omrammet av et Preludium og Postludium, har stort sett en mer alvorlig tone enn hans mer kjente orkesterverk, selv om hans vittige side kan høres i enkelte effekter, som en skarptromme i marsjen. Fantasien er åndelig langt unna det som kanskje er den mest kjente musikken her, den tredelte La Catedral av den paraguyanske gitarvirtuosen Agustin Barrios Mangoré (1885-1944). Den var egentlig en todelt sats fra 1920-21, som Barrios laget en innledende Preludio Saudade til i 1939, selv om originalversjonen fortsatt foretrekkes av en del utøvere.

Vårlids gjengivelse av Barrios er fint formet selv om det kanskje finnes mer overbevisende innspillinger tilgjengelig. Den tragiske skikkelsen Antonio José (fullt navn Antonio José Martinez Palacios) ble født i 1902 og henrettet av fascistene i Spania i 1936. Hans tyve minutter lange Sonate (1933) er den mest betydningsfulle komposisjonen på platen, en fascinerende, subtil og personlig syntese av ulike trender i Europa på den tiden: neoklassisisme, impresjonisme à la Ravel og en dyptloddende spansk, noe melankolsk romantikk. Dette er et bemerkelsesverdig funn, gjenoppdaget bare et tiår før Vårlid ble født. Simaxs lyd er nydelig intim, tett på instrumentet, men tillater mye rom slik at klangen får blomstre.
GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen