Til innholdet

GEBETE FÜR MITGEFANGENE

Publisert: 04.10.2019Nystedt Gebete für Mitgefangene* Anderssen Fuge med koral ‘Hvo ene lader Herren råde’ Lien Folketone, ‘Hvo ene lader Herren råde’* Eliassen No ror ei natt seg ut fra land*. Herre, så stiger vår takk til deg* Drage Folketone-arrangement, ‘Dagsens auga sloknar ut’*
*Berit Norbakken Solset (sopran). Gro Bergrabb (orgel)
Lawo Classics LWC1176 (52 minutter)

Av alle musikalske kombinasjoner, er den for sopran og orgel den mest alvorlige. Det er en nakenhet i klangen som merkelig nok er mer slående enn både den til en uakkompagnert stemme og den til solo orgel. Som med alle andre solister i samspill med «instrumentenes konge», er det balanseutfordringer som må overvinnes, og det må sies at lydtekniker Thomas Wolden og produsent Vegard Landaas har løst disse problemene svært godt på en innspilling som lyder naturlig, foretatt i Bodø domkirke.

Hovedverket på platen er Knut Nystedts enorme, halvtime-lange Gebete für Mitgefangene (1994). Kantaten benytter tre tekster av Dietrich Bonhoeffer, den schlesiske, lutherske pastoren og teologen kjent for sin vedvarende antinazistiske holdning til Det tredje riket, som resulterte i henrettelse i april 1945. Den tonsetter tre bønner for hans medfanger, en for morgen (Morgengebet), en for kveld (Abendgebet) og til slutt, for nødstider (Gebet in besonderer Not). Den siste satsen kan ha vunnet spesiell gjenklang hos Nystedt, som under krigen spilte orgel ved gudstjenester for fanger som ventet på sin henrettelse. Hans tonsettinger er kraftfulle og dramatiske, og alle krysser komplekse følelsesmessige landskaper som finner sin løsning i enkle korallignende melodier. De samsvarer med strukturen i Bonhoeffers tekster som også avsluttes med salmer fra 17- og 18-hundretallet.

Berit Norbakken Solset og Gro Bergrabb utfører det hele med prisverdig følsomhet, selv om det tok meg en stund å tilpasse meg hennes tonale kvaliteter opp mot orgelet i Bodø (dette er den første innspilling med instrumentet). De avslutter platen med en vakkert tenkt avdeling med ulike arrangementer av salmer fra Nordland av Fridthjov Anderssen (1876-1937), Bjørn Lien (f. 1967), Ivar Jarle Eliassen (f. 1958) og Bodøs nåværende domorganist, Bjørn Andor Drage (f. 1959). Disse utvider den åndelige trøsten i Bonhoeffer og Nystedts Gebete til en mer lokal kontekst, selv om det som kanskje berører mest, er Nystedts tilegnelse av kantaten til sin datter Kari. Hun omkom i en ulykke like etter urfremførelsen av verket.

GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen