Til innholdet

Helge Iberg «Life Music»

Publisert: 06.03.2018Iberg Quatuor (+1) Pour la Vie Singulière*. Sisyphus’ Dance of Endless Struggle**

*Hans Christian Bræin (klarinett), Geir Inge Lotsberg (fiolin), Øystein Birkeland (cello), Ingfrid Breie Nyhus (piano), Johanne Byhring (marimba). **Atle Sponberg (fiolin), Det Norske Kammerorkester dir. Lars-Erik Ter Jung

Pro Musica PPC9073 (51 minutter)

Helge Ibergs Quatuor Pour la Vie Singulière (Kvartett for livet i sin ualminnelighet) fins i to versjoner: originalen fra 2015 for klarinett, fiolin, cello og piano, og den foreliggende – derav «(+1)» i tittelen – skrevet et år senere med marimba i tillegg. Slagverkinstrumentet legger et nytt element til en veletablert kammerbesetning – og får en til å tenke på forløpere som Hindemith og særlig Messiaen. Som Andrew Mellor skriver i CD-heftet «utforsker Ibergs musikk skjæringspunktet mellom vitale og oppløsende krefter», men ikke «til tidens ende»!

Ibergs kvartett er – uvanlig nok – i åtte satser der titlene antyder det ekspressive fokuset, for eksempel åpningen «Tentativo (Første trinn)», fulgt av den mer irritable «Corragio (Hopla!)». De andre satsene beveger seg mellom og rundt disse uttrykksmessige ytterpunktene; det vitale og det oppløste, hovedsakelig ledet av klarinetten, nydelig spilt av Hans Christian Bræin. Imidlertid er dette reell kammermusikk og alle instrumentene har sine øyeblikk i lyset, også Johanne Byhrings marimba. Ingfrid Breie Nyhus holder det hele hendig sammen ved klaveret. Resultatet er en svært overbevisende 35-minutters struktur som holder på oppmerksomheten, selv i sjette sats «A-gnosi (Dveling)».

Det andre stykket er den mer selvsikre fiolinkonserten Sisyphus’ Dance of Endless Struggle (2005), inspirert av den gamle greske myten om den ubarmhjertige straffen som ble den listige kong Sisyfos i Tartarus til del, og temaene etterligner steinen som ruller ned og så dyttes opp igjen på fjellet. Sisyfos listighet ble tydelig tegnet i Carl Birger Blomdahls ballett fra 1950-tallet; Ibergs musikk er helt annerledes i tone og fokus – ikke minst fordi den listige her er Zevz! Atle Sponberg er en fingernem solist, og det akkompagnerende Kringkastingsorkesteret er ikke mindre virtuost. En fin plate med svært god lyd.


GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen