Til innholdet

PHILIP GLASS: PIANO WORKS

Publisert: 15.05.2017Glass Opening (Glassworks). Études 2-3, 5-6, 9, 13-15, 18, 20 Glass, arr. Christian Badzura Étude 2*. Opening (Glassworks)*
Víkingur Ólafsson (piano). *Siggi String Quartet
Deutsche Grammophon 479 6918 (80 minutter)

Philip Glass fyller 80 år i år og musikkverdenen markerer dette med en imponerende mengde forestillinger, radiooverføringer og innspillinger. Enten man liker hans musikk eller ikke (jeg er ingen helhjertet beundrer), har den stor utbredelse, og han er unektelig en av verdens ledende samtidskomponister. Når man hører Víkingur Ólafssons hypnotiserende vakre spill i begynnelsen av åpningsstykket Glassworks, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor; mange har vært trollbundet av det.

I motsetning til Maki Namekawa og andre som har spilt inn 20 Études (1991-2012), presenterer Víkingur her et utvalg av syklusen, fem fra hvert av de to heftene, inkludert den enorme nr. 20. Dette er en gnistrende oppvisning av pianisme, teknisk høyst behendig fra komponist- og utøver-siden – sammenlign den himmelstormende nr. 6 med den totale ro i nr. 5 – men, som med mye oppvisningsmusikk, er det fare for uttrykksmessig tomhet, eller ville vært det i andre hender enn disse. Víkingur gjør enormt mye for denne musikken i det som, for meg, er det mest tilfredsstillende Glass-albumet jeg har møtt på. De to arrangementene av Christian Badzura varierer teksturen, men tilføyer lite, for å være helt ærlig: Siggi Quartet har fått fint lite å jobbe med. Perfekt lyd.


GUY RICKARDS (Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen)