Til innholdet

POLARITY

Publisert: 20.09.2018Hoff Innocence. Revamp. The Elder. Polarity. Beginning. Justice. Moving. Euphoria. Within. Sacred. PathwayHome
Jan Gunnar Hoff (piano)
Lindberg Lyd 2L-145-SABD (58 minutter; SACD og Blu-ray plater)

Jan Gunnar Hoffs to forrige album Stories og Terra Nova (jeg anmeldte begge i fjor, i henholdsvis april og mai) viste en merkbar klassisk linje, heldig sammenføyd med hans naturlige jazztilbøyelighet til å blande stilarter. I sitt nye album på Lindberg Lyd har Hoff gått tilbake til et jazzidiom ved å danne en klassisk (om enn ikke i stilistisk forstand) trio med bass og trommer sammen med Anders Jormin og Audun Kleive. Resultatet er et forfinet album med kultivert jazz, for det meste i en tilbakelent sent-på-kvelden-atmosfære (slik jazz er på det beste). Det fins spor med en høyere oktan-tilnærming, som tittelsporet, Polarity (spor 4) og den energiske Euphoria (spor 8), men for det meste er tempi og spenning moderat og utsøkt.

To spor, The Elder og Within, var også med på Stories (som jeg i ettertid ser at jeg kan ha bedømt litt hardt). Tilnærmingen til The Elder er ikke merkbart forskjellige på de to albumene, utover at bass og slagverk er lagt til pianostemmen; Within spilles en anelse langsommere, i hvert fall i begynnelsen. I Polarity, som opprinnelig var en solo piano-improvisasjon, legger Hoff til et fjerde lag, ved å benytte analog synthesizer. Jeg er ikke helt overbevist om dette, og i Sacred (spor 10) er bruken av den helt åpenbar. Ikke desto mindre, fungerer dette «akustiske jazzprosjektet» som helhet ganske godt. Hoff skriver i CD-heftet at ideen bak albumet var å tilby «en helhetlig opplevelse» – selv om verkenes opprinnelse er ganske ulike – og der har han og hans medspillere lykkes.


GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen