Til innholdet

ROBIN WALKER

Publisert: 19.04.2017Great Rock is Dead: Funeral March. Prelude to opera “Odysseus on Ogygia”. Symphonic poems – The Stone King; The Stone Maker
Novaya Rossiya Symphony Orchestra, dir. Alexander Walker
Toccata Classics TOCC 0283 (59 minutter)

Toccata Classics’ prosjekt med å fokusere på ukjente verk, spesielt komposisjoner som enten ikke tidligere er innspilt eller på annen måte utilgjengelige, ofte av ukjente komponister, blir til fulle oppfylt på denne platen med musikk av Robin Walker (f. 1953). Som tidligere førstekorist i York Minster, studerte han musikk ved Durham University (med David Lumsdaine), Oxford og Royal College of Music i London, før han ble foreleser i musikk i Manchester. Der var han til han satset på komposisjon på 1980-tallet.

The symfoniske diktet The Stone Maker (1987-95) er et av de første resultatene av hans nye veivalg, et enorm orkestralt overgangsrituale (med gjenklang av Sibelius, Birtwistle og Henze) som satte ham i stand til å skrive operaen Odysseus on Ogygia (1995-2013), der hans vakre Prelude er hentet fra. Jeg tror Preludiet har en stor sjanse til å bli populært, med sine referanser til Mahlers Adagietto og Wagners Parsifal. Den stemningsfulle sørgemarsjen Great Rock is Dead (2007) er skrevet til minne om Walkers far, men det er The Stone King (2005) som er selve mesterverket her, et elleve minutter langt, Sibelius-lignende verk som balanserer form og innhold perfekt. Strålende fremførelser av Novaya Rossiya Symphony Orchestra, innsiktsfull dirigert av nykomlingen Alexander Walker (ikke i slekt med komponisten).


GUY RICKARDS (Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen)