Til innholdet

Röntgen Klaversonater

Publisert: 23.08.2017Röntgen Klaversonate i A-dur, op. 2; Sonatine i E-dur, op. 63, nr. 1; Klaversonate i a-moll
Mark Anderson (klaver)
Nimbus NI 5966 (69 minutter)

Serien med Röntgens klavermusikk, under innspilling av den amerikanske pianisten Mark Anderson (ikke min familie!) på det britiske plateselskapet Nimbus, er kommet til den tredje utgivelsen, med tre verk som spenner over hele hans karriere. Sonaten i A-dur ble skrevet i 1872, da han bare var 17 år, og skjønt den naturlig nok har mye å takke Beethoven, Schumann og spesielt Brahms for, er den følelsesmessige modenheten slående: den har allerede personlighet. Schumann og Brahms kikker ham igjen over skulderen i Sonatinen fra 1916. Sonate i a-moll fra 1898 fantes bare i manuskript; Mark Anderson overførte notene til dataskrift for denne innspillingen, og Nimbus har utgitt partituret også, slik at det nå er tilgjengelig for andre pianister. De må ha suveren teknikk (Röntgen var en av sin tids store pianister), men de vil også finne den særdeles givende. Stilen er igjen brahmsiansk i de drivende yttersatsene, men den andre er et variasjonssett over et arpeggio-tema som lett kunne vært skrevet av Sibelius. Hva så om det ikke er vilt original musikk? Den er usedvanlig velskrevet og byr på en givende lytteropplevelse.

Jeg benyttet anledningen til å høre på de to første utgivelsene i Andersons serie, og fant dem akkurat like tiltrekkende. Vol. 1 (NI 5918) rommer Suite, op. 7 (1873), Variations and Finale on a Hungarian Csardas, op. 25 (1885), Three Romances, op. 32 (1904), og Buiten (‘Utenfor’), op. 68 (1919); og Vol. 2 (NI 5937) omfatter syv Phantasiestücke, op. 5 (1871), Neckens Polska (et sett med variasjonsfantasier), op. 11 (1874), og Sonata nr. 2, op. 10 (1875).

Brahms’ skygge tårner seg opp over all musikken hans – men han var en venn av familien, og Röntgen ga førsteoppførelsen av hans Klaverkonsert nr. 2 i Amsterdam. Uansett er dette forbasket god musikk på egne ben, vel verdt å stifte bekjentskap med, og Anderson spiller den med åpen hengivenhet.


MARTIN ANDERSON
Oversatt fra engelsk av Mona Levin