Til innholdet

SYMFONISKE DANSER

Publisert: 03.12.2018Kverndokk Symphonic Dances
Stavanger Symfoniorkester, dir. Ken-David Masur
SSO Recordings 4018-2 (40 minutter)

Utgangspunktet for Gisle Kverndokks styrkende og forfriskende samling med Symfoniske danser (2013-4) er «hvordan ville det høres ut om Grieg, Svendsen eller Halvorsen skulle samle inn norsk folkemusikk i dag?» Gitt de langt mer multikulturelle forholdene i dagens Norge, er dette et spennende konsept og et Kverndokk omfavnet med entusiasme da han fikk en bestilling om å «feire 200-årsjubileet for grunnloven i kombinasjon det med begrepet kulturelt mangfold». Resultatet omfatter folkemusikk fra Norge, Sverige, Madagaskar og Kina (og det er bare i andre satsen, Vals), i tillegg til Afghanistan (det vakre innledende obo-temaet), Cuba, Eritrea, Hellas, Kurdistan og Venezuela. Dette verket har virkelig – i likhet med dagens norske samfunn – et globalt perspektiv.

Komponisten er urimelig selvutslettende og beskjeden i sin programkommentar til innspillingen når han refererer til den innledende transkribering og organisering hvordan verket «skrev seg selv». Senere innrømmer han at musikken ble hans egen, da han, etter å ha blitt forelsket i materialet, lot fantasien løp fritt. Formmessig er verket en suite i fem satser (Den sørgelige ensomheten, Vals, Sanger om havet, den energiske Dans om natten, som virkelig har real Bernstein-swing over seg, og Bryllup og begravelser.) Alle har danselignende kvaliteter og, selv om det er symfoniske aspekter ved musikken, er strukturene nesten for frie (noe som er nødvendig for å variere melodiene i stoffet) til å kunne anse dette som en ordentlig symfoni.

Fremføringen til Stavanger Symfoniorkester er fremragende. Musikerne går virkelig inn i den musikalske flyten, sammenstillingen og sammensmeltningen av svært ulik musikk fra hele verden. Ken-David Masur former alt med stor autoritet. Lyden er utmerket og CD-en er tilgjengelig både på vinyl og i Blu-rayformat. Jeg elsker dette stykket.

GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen