Til innholdet

THE WAY TO OLYMPUS

Publisert: 20.09.2018Artyomov Symfoni, «The way to Olympus»*.Gurian Hymn**. Preludes to Sonnets***. Concert of the 13****
*USSR State Academic Symphony Orchestra dir. Timur Minbayev. **Jevgenij Smirnov, Tatiana Grindenko, Yelena Adjemova (fioliner), Academic Symphony Orchestra of the Moscow State Philharmonic dir. Dmitri Kitaenko. ***Anton Batagov (klaver). ****Solister fra USSR State Academic Symphony Orchestra dir. Gennady Rozhdestvensky

Divine Art DDA 25171 (71 minutter)

Vyacheslav Artyomov (f. 1940) er uten tvil Russlands mest anerkjente nålevende komponist (selv om nok noen vil tilkjenne Sofia Gubaidulina, som nå bor utenlands, den utmerkelsen). Han er opphavsmann til noen av det 20. århundres mest monumentale verk – en virksomhet han har overført til inneværende millennium! – og en av dets mest blendende tenkere hva lyd angår.  De som har hørt noen av de gamle Melodyia-innspillingene, for eksempel det enorme Requiem for Martyrs in Long-suffering Russia (1985-7), eller hans pulserende verk for slagverkensemble spilt av Mark Pechershy og andre, vil vite at Artyomov er en enestående skaper, med et dypt musikalsk intellekt og en åndelig visjon som gjør hans musikk enormt gripende. Det britiske selskapet Divine Art har nå begynt å utgi arkiv-innspillinger – hovedsakelig fra Melodiya og Boheme – dette er den andre (minst fem til er planlagt i løpet av de kommende månedene) for å supplere en serie nye innspillinger.

Artyomovs musikk er skrevet i en blanding av stilarter som speiler de ulike påvirkningene han har møtt (fra Mahler og Honegger til landsmenn som Sjostakovitsj og Denisov), men det lyder alltid som Artyomov. Ta for eksempel fantasien Gurian Hymn (1986) for tre fioliner, på denne nye platen. Den er skrevet med strykeorkesterakkompagnement med klingende slagverk, og tyder sterkt på et slektskap med Arvo Pärts kjente Cantus in memoriam Benjamin Britten (1977), men det harmoniske språket er langt mer komplekst, diskursen mer sofistikert, og sluttresultatet er ikke mindre åndelig enn det til hans estiske kollega. Subtiliteten i Artymovs musikalske svar kan også loddes i de tre korte Preludier til sonetter (1981), et av hans få klaververk, inspirert av Rilkes Sonetter til Orfeus. Dette er skjøre, nesten private meditasjoner, helt ulike hans mer offentlige uttalelser gjennom orkester.

En av disse offentlige uttalelsene i tittelsporet på denne platen, er den ensatsige symfonien The Way to Olympus. Den ble komponert i 1978 og revidert på midten av 1980-tallet. Det er et enormt imponerende partitur, fantasifullt skrevet for orkesteret som stiger ut av tåken i begynnelsen, før det tar lytteren med på en gripende 33 minutter lang reise. (Det er også den første i hans tetralogi Symphony of the Way, 1978-2009.) Som Rautavaaras lignende proporsjoneri sin femte symfoni (også fra midten av 1980-tallet), er følelsen av proporsjonenesom genereres i begynnelsen overbevisende, og Artyomov klarer å holde på interessen gjennom resten av verket. Concert for the 13 er en svært annerledes, langt tidligere komposisjon, fra 1967. En firesatsig kammerkonsert for piano, slagverk og lite blåseensemble som henter inn ekko fra et forvirrende musikkutvalg, ikke alltid diskret, men det er fascinerende og forfriskende lytting.

Alle fremførelsene er hengivent spilt, og lyden er tett på. Lyden er mer enn bra nok hele veien uten å være oppsiktsvekkende (det er uklart hva remastering, om det overhodet er noen, kan ha tilført), og platen er supplert med et informativt CD-hefte. En viktig utgivelse for alle som er interessert i russisk musikk.


GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen