Til innholdet

UR – Kammerkoret Aurum

Publisert: 04.07.2017Foosnæs Sanger til Skogen. Vé no velkomme med æra. Overøye Knølkvalen. Steinbiten. Breiflabben Eiksund Voggesang for ein bytting Koren Reiskapar Gjerdsjø Lev vår draum
Kammerkoret Aurum
Lindberg Lyd 2L129 (45 minutter; kun SACD)

Det er et klart miljøtema på denne nydelige platen med ny norsk a capella-musikk for kor. I Sanger til skogen har Eva Holm Foosnæs (f. 1983) satt musikk til tre av Hans Børlis dikt som fremkaller skogens fugler, stillhet og mennesker, der sistnevnte er avhengig av og omsorgsfull i stedet for å utnytte denne ressursen. Hennes flerstemmige arrangement av Vé no velkomne med æra «tar sikte på å overraske med glede», og lykkes godt med det. Mer variert i musikalsk tekstur og uttrykk, er de tre nye miniatyrkantatene av Odd Johan Overøye (f. 1961), som hver beskriver et sjødyr, truet av mennesket: Knølkvalen leverer i løpet av et kort tidsrom en intelligent kompleks struktur, som elegant beskriver dette store sjøpattedyret (med hvalsang integrert i koret). Steinbiten ligner, men er mer konsentrert formet, foruroligende og mørk til denne arten av steinbit eller piggvar å være, og bygger opp til en livlig, flersidig konklusjon. Breiflabben er kortest av alle, en korfantasi som bygger på en samisk joik, som nikker til avdøde Veilo Tormis’ kjente stykke, Curse upon Iron, og dets akkompagnerende tromme.

De øvrige verkene viser balanserer godt som kontraster til verkene av Foosnæs og Overøye. De utgjør en variert samling: en tvetydig vuggesang av Øyvind Johan Eiksund (f. 1979), et tresatsig verk inspirert av hageredskaper (sag, ljå og slegge) av Martin Elkeset Koren (f.1983) og Geir Døhlie Gjerdsjøs (f.1988) mer abstrakte tre sanger av Tarjei Vesaas. Platen har litt kort varighet, men er vakkert sunget og innspilt.


GUY RICKARDS

Oversatt av Hilde Holbæk-Hanssen