Til innholdet

VARIATIONS OVER VARIATIONS

Publisert: 09.05.2017Janson Variasjoner over variasjoner over en norsk folketone* Mikalsen Songr for Orchestra Vaage Mylder Ratkje Paragraf 112
*Tine Thing Helseth (trompet). Kringkastingsorkesteret dir. Miguel Harth-Bedoya
Aurora ACD 5096 (61 minutter)

Alle innspillinger av nye verk av Alfred Janson er verd å merke seg, og hvis platen i tillegg inneholder et verk av Maja Ratkje, desto bedre. Jansons Variasjoner over variasjoner over en norsk folketone er alt man kan håpe på fra skaperen av Nasjonalsang (riktignok uten kulokk!): en virtuos og strålende omgang med, og gjenskaping av, Griegs g-moll-ballade, op. 24, bygget ut i et litt lengre tidsspenn til en trompetkonsert! Tine Thing Helseth spiller med imponerende kontroll. Ratkjes Paragraf 112, derimot, er en kompakt ouverture, bestilt til Grunnlovsjubileet som en fremføringsstafett mellom syv norske orkestre.

Både Jansons konsert og Ratkjes Paragraf 112 ble skrevet i 2014, mens Jan Erik Mikalsens Songr og Knut Vaages Mylder kom i 2011. Songr er det mest flyktige av verkene her, et engasjerende tredelt verk der kvarttonestemt harpe, strykere og hardingfele danner en orkestral billedvev som veksler mellom fintfølende, uanstrengt ro og orkestermakt. Vaages Mylder er jokeren i ermet, et nett av hentydninger og sitater fra et stort utvalg av – ofte russiske – stykker, blant andre Tsjaikovskij, Sjostakovitsj og Mussorgskij. Men er Wilhelm Tell-ouverturen sitert for å hedre Rossini eller et nikk til Sjostakovitsj, som selv brukte den som et minne-element i sin 15. symfoni? Det er synd at det kortere Mylder 2 ikke ble med på platen: det er god plass. Igjen fremragende fremføringer av Kringkastingsorkesteret, fagmessig ledet av Miguel Harth-Bedoya. Auroras lyd er førsteklasses, hvilket er bemerkelsesverdig fordi alle fire verk ble innspilt på konsert i Store studio sist høst.


GUY RICKARDS (Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen)

Utgivelsen kan kjøpes her.