Til innholdet

SALOME ÅPNER FESTSPILLENE I BERGEN 2020

Publisert: 06.06.2019Samarbeidet mellom Festspillene i Bergen, Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien om sceniske konsertversjoner av operaer har vært en suksess, og det bringes videre til åpningskonserten av neste års Festspill i Bergen, når Richard Strauss’ Salome står på plakaten.

– Erotiske, morderiske og bibelske temaer går sammen i Salome, og verket speiler den menneskelige tilstand i en moderne, kompleks verden. Vi er stolte over å presentere dette mesterverket, sier festspilldirektør Anders Beyer.

Operaen byr på stor dramatikk. Hvorfor danser prinsesse Salome striptease foran stefaren Herodes? Og hvorfor krever hun hodet til Johannes døperen på et sølvfat som belønning? Forfatter Oscar Wilde grep begjærlig fatt i denne bibelske historien, og få år senere skapte Richard Strauss teksten om til en intens opera som når sitt grøssende klimaks i løpet av én akt.

Salome er en forbløffende opera, en spektakulær historie fortalt gjennom revolusjonerende musikk. Sammen skaper vi en oppsiktsvekkende begivenhet for åpningen av Festspillene, sier operasjef Mary Miller fra Bergen Nasjonale Opera.

Forestillingen utforsker yttergrensene for menneskets mørkeste tilbøyeligheter, og tar for seg det groteske, forbudte og psykotiske. Høydepunktet er det orientalskklingende orkesterstykket «De syv slørs dans», før kontrabassenes dype strenger dirrer illevarslende idet noe faller tungt mot gulvet.

– For Bergen Filharmoniske Orkester blir det fantastisk å gi seg i kast med de store orkestrale utfordringene i Strauss’ fenomenale opera sammen med sjefdirigent Edward Gardner og et stjernelag av solister, sier administrerende direktør Bernt E. Bauge.

Denne sceniske konserten blir regissert av Lloyd Wood. Salome synges av den litauiske sopranen Ausrine Stundyte, som har briljert i nettopp denne rollen på operascener i Berlin, Bologna og Wien. Hun gjester Bergen for første gang.

Festspillene i Bergen, Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester har en rekke suksessfulle samarbeid bak seg, inkludert de kritikerroste sceniske konsertforestillingene Berlioz: Grand messe des morts fra 2018 og Britten: Peter Grimes fra 2017.